Un român din Zalău care trăiește de cinci ani în Dongguan, China, a relatat într-un interviu acordat Via Cluj TV cum au reacționat chinezii din orașul său când s-a închis Wuhan, localitate aflată în centrul epidemiei de coronavirus.
“În prima zi în care autoritățile chineze au anunțat la televizor că au închis Wuhanul, lumea s-a speriat și a luat cu asalt supermarketurile, de teamă să nu fie închis și Dongguan. Dar a trecut foarte rapid.
În prima zi au început să crească anumite prețuri și a fost penurie de alimente. Autoritățile au făcut un website și, cu ajutorul unei aplicații, puteai să scanezi cu telefonul prețul produselor și să denunți supermarketurile care practicau prețuri nejustificat de mari. Acele magazine au fost verificate de autorități”, povestește Radu Hanu.
Scenariul goanei după alimente s-a repetat și în nordul Italiei și foarte probabil s-ar repeta și în România dacă am avea restricții severe de circulație.
În marile orașe din China, pentru că multă lume a evitat deplasările, comenzile de alimente s-au mutat pe online, spune Radu Hanu. El a enumerat câteva dintre măsurile adoptate de autoritățile din China pentru a evita răspândirea coronaviruslui. Tot el subliniază că populația a înțeles aceste măsuri și a fost cooperantă.
Deocamdată în China toată lumea poartă mască când iese în public. Cei care refuză nu sunt primiți în autobuz sau metrou și în alte locuri publice. În Dongguan, firmele lucrează cu 20-30 la sută din angajați pentru că o bună parte a forței de muncă provine din alte localități, unde sunt încă restricții de circulație. Se așteaptă însă normalizarea situației cât mai curând.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: