Crezi că știi tot despre orașul tău? Află secretele Clujului interbelic, cu istoricul Bogo

0

Știați că Clujul a avut, în perioada interbelică, un cartier numit Bufnița? Dar că actualul hotel Continental se numea New York? Aflați o parte dintre secretele Clujului interbelic de la pasionatul profesor de istorie Vladimir Alexandru Bogosavlievici (Bogo pentru prieteni) și de la editorul cărților sale, Mihai Armanca (Editura Arcadia Media), ambii invitați la emisiunea România via Cluj, de la Via Cluj TV.

Știai că în perioada interbelică educația din România primea între 12% și 16% din PIB? ”Respectul pentru învățământ era primordial, profesorii erau extrem de responsabili, motivați și salarial.  De exemplu, un învățător câștiga între 4000 și 5000 de lei, un profesor de liceu putea ajunge până la 8000 de lei și putea preda și la Universitate, iar un profesor universitar câștiga 26000 de lei, cât un prim-ministru, în contextul în care un mecanic câștiga 2500 de lei, iar leul era echivalentul francului francez”, scrie istoricul Vladimir Bogosavlievici în cartea ”Oameni, locuri și fapte, în Clujul interbelic”, din colecția Explorăm Clujul istoric.

Află care erau cartierele de lux ale Clujului, dar și care erau cele rău-famate, cum se distrau clujenii în perioada interbelică și alte lucruri mai puțin știute, atât din emisiune, cât și din noua carte editată de profesorul clujean Bogo.

banner