Cu ce baiuri începe noul an școlar 2023-2024

0

Salarii mici, materiale didactice lipsă, orare nedefinitivate, creșterea consumului de droguri în rândul elevilor, de la vârste tot mai fragede, violență în școli (bullying), planuri de învățământ și manuale neschimbate sunt doar câteva dintre probleme cu care începe noul an școlar. Lucia Cojocaru, președintele Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar Clujean, a vorbit în emisiunea România via Cluj despre starea Educației la două luni de la grevă și la mai puțin de două săptămâni până la începerea noului an școlar.

Personalul din școlile din România își începe activitatea în data de 1 septembrie, pentru a pregăti începutul de an școlar, care are loc în 11 septembrie.

Noua Lege a Educației va fi aplicabilă din 3 septembrie. Printre cele mai controversate articole ale acestei legi este cel legat de interdicția impusă profesorilor de a da meditații acasă elevilor cărora le predă la școală. De asemenea, cadrele didactice vor fi mai atente și vor putea lua măsuri concrete și mai rapide atunci când se confruntă cu consumul de droguri în rândul elevilor.

”Noi am semnalat de foarte mult timp și chiar eu personal factorii de decizie și ar trebui să se insiste mai mult pe acest lucru fiindcă vedem de la o vârstă tot mai fragedă, chiar sub 10 ani, au apelat la aceste droguri sau substanțe interzise. Nu este normal! Trebuie supravegheați foarte atent acești copii și îndrumați chiar de școală”, a sus Lucia Cojocaru în emisiune.

Directori de școală cu salarii mai mici decât un simplu profesor

O altă anomalie pe care sindicatele din Educație au semnalat-o este nivelul salariilor directorilor de școli, contabililor sau secretarilor. Aceștia sunt încadrați în baza unei hotărâri de guvern, însă acest lucru a determinat faptul ca directorii de școli să aibă salarii mai mici decât un profesor.

”Am semnalat această anomalie încă din luna iulie. S-a făcut o petiție din prtea acestor directori, pe țară. Peste 5000 de semnături a adunat și speram…ni s-a promis că prin noua Lege a Salarizării li se va reglementa salariul acestor colegi”, a mai spus Lucia Cojocaru, președintele SLIPC.

VEZI ȘI:

GREVA din educație a încetat – Profesorii se întorc la catedre după 3 săptămâni

Ministerul Educației: A fost publicată structura anului școlar 2023-2024 – Elevii vor avea 5 vacanțe

 

banner