Cum a afectat pandemia domeniul IT, provocări și soluții – Află și dacă vor scădea salariile IT-iștilor

1

Ce nevoi au avut angajații din IT, ce probleme au întâmpinat și cum au fost rezolvate? Cum a arătat adaptarea la noua normalitate? Ce măsuri s-au luat pentru a păstra un climat propice în interiorul companiei? Răspunde la aceste întrebări, dar și al altele cu privire la cum s-a adaptata domeniul IT la munca în pandemie, Anca Vescan, CEO și fondator Axon Soft. 

Via Cluj TV: Cum a fost Începutul pandemiei, ce măsuri ați luat pentru ca oamenii să poată lucra de la distanță și să mețineți securitatea informațiilor?

Anca Vescan: Încă dinainte de declanșarea oficială a pandemiei în România le-am oferit colegilor opțiunea să lucreze de acasă, dacă nu se simt în siguranță. Deja, erau tot mai multe cazuri în Europa și era ușor de anticipat că va ajunge si la noi. La primele semne am început să lucrăm la securizarea conexiunilor pentru a ne asigura ca nu vom avea probleme în acest sens. Întâmplarea a făcut că starea de urgență să fie declarată mai devreme decât credeam, însă în 15 martie 2020 deja totul funcționa optim în ceea ce privea capacitatea oamenilor de a lucra de acasă. Au mai fost provocări pentru unii colegi care s-au dus înapoi acasă, la parintii lor, iar în unele cazuri asta a însemnat să meargă în mediul rural, unde internetul nu a funcționat mereu optim.

Relația cu colaboratorii a avut de suferit? Au fost diferente între momentul în care a început starea de urgență la noi versus la ei? Au avut abordări diferite, au existat sincope in comunicare sau în relațiile profesionale?

A.V.: Avantajul nostru cel mai mare în toată pandemia a fost relația cu colaboratorii. Noi avem proiecte de lungă durata, încrederea este un element cheie și ne-am câstigat-o prin acțiuni consecvente de-a lungul anilor. Comunicarea a fost corecta și deschisă, iar toți am avut același scop – să ne păstrăm sănătatea, să fim responsabili față de cei din jur, fără ca acest lucru sa ne perturbe munca. Am continuat cu aceleași ședințe zilnice prin platformele pe care le foloseam și până atunci.

Ce nevoi au avut angajații, ce probleme au întâmpinat și cum au fost rezolvate?

A.V: Nevoile colegilor au fost mai degrabă legate de socializare și securitate, nu au fost de ordin tehnic. Avem o colaborare cu o rețea de clinici private, unde colegii au și pachetele medicale private, iar prin intermediul lor ne-am asigurat ca nu cădem în plasa fake news. Cine a avut nevoie să meargă la medic, a facut-o în cadrul clinicii private, cu măsuri de securitate sporite, iar unii au apelat la ore de sport online facilitate de același partener.

Ce s-a întâmplat cu evenimentele pe care le organizați sau cu cele la care obișnuiați să participați?

A.V.: Evenimentele offline, așa cum știm cu toții, s-au anulat fără excepție. O parte din ele au trecut în online, însă noi am ales o abordare mai directă, unu la unu. Toata lumea a fost speriată de virus, fiecare voia sa se protejeze și să îi protejeze pe cei dragi, așa că am decis sa ne întoarcem la comunicarea directă. Am evitat să participam la evenimente mari online și am pus accent pe conexiunile directe.

Cum a arătat adaptarea la noua normalitate? Ce măsuri s-au luat pentru a păstra un climat propice în interiorul companiei?

A.V.: Am decis sa nu limităm relația dintre noi la chestiuni profesionale, iar în primele săptămâni aveam cafeaua pe Zoom, în fiecare dimineață. Intra cine putea, când avea chef, iar scopul era să mai schimbăm o vorbă și să fie mai ușoară tranziția spre munca remote. O singură dată s-a întâmplat să intre toată lumea la cafea, și asta a fost ca să îmi facă o surpriză cu ocazia aniversării a 22 de ani de companie. Atunci toți colegii au complotat și mi-au pregatit un video prin care au dovedit că rămânem o echipă, în ciuda distanței.

Tot pentru a păstra legatura, în fiecare vineri avem o întâlnire via Zoom, în care avem diferite teme sau jocuri care să ne scoată din rutina muncii și să ne aducă zâmbetul pe buze.

Internshipul l-am organizat tot remote, însă mentorii au fost aproape de studenți și au reușit să sudeze o echipă frumoasă. Internii au acumulat multe informații noi, au învățat lucruri noi și au reușit să dezvolte o aplicație cap-coada.

Nu am putut organiza tradiționalul team building sau petrecerea de Crăciun, însă am păstrat Secret Santa, toți s-au mobilizat și au trimis cadourile secrete la birou, de unde au fost retrimise către destinatari și apoi am avut un moment festiv tot via Zoom, când am deschis cadourile și am ghicit fiecare cine ne-a fost Secret Santa.

Care e prognoza de business pentru 2021? Sunt semne de revenire, stagnare sau din contra, de criza?

Din fericire, noi n-am fost afectați de pandemie. Și așta pentru că nu am avut clienți din domeniile care au afectate grav. N-am avut clienți nici din zona turismului, nici din HORECA, nici din transport aviatic, nici producție efectiv. Din contră, s-a apăsat puțin pedala de accelerație a digitalizării. Pentru 2021 eu mă aștept la o creștere.

Anul acesta, cum vedeți salariile din IT? Rămân la fel, se diminuează sau cresc?

Bănuiesc că anumite creșteri, care de multe ori poate erau făcute artificial în piață nu vor mai avea loc. Eu nu mi-am propus să scad salariile. Încerc să păstrez grilele de salarizare în funcție de vechimea și experiența fiecăruia dintre oamenii pe care îi am în echipă.