Cum a fost la seara de rugăciune găzduită de Sanctuarul Arhiepiscopal Major din Cluj

0

Pelerinajele de Sfânta Marie Mare au început în județul Cluj. Există două mari pelerinaje organizate în acest an. Ortodocșii se strâng la vechea mănăstire greco-catolică Nicula, iar greco-catolicii se adună la Sanctuarul Arhiepiscopal Major al Congregației Surorilor Maicii Domnului din Cluj.

Tradiția pelerinajelor în Transilvania datează din Evul Mediu și este una catolică. Această tradiție a fost preluată și de alte confesiuni religioase. Cel mai mare pelerinaj din județul Cluj este cel de la Nicula. Acest pelerinaj a fost organizat prima dată în secolul al XVIII-lea de episcopii greco-catolici ai locului, pentru oamenii care doreau să venereze o icoană făcătoare de minuni a Fecioarei Maria cu Pruncul Isus. În anul 1948, Biserica Română Unită cu Roma a fost interzisă de comuniști, iar mănăstirea Nicula a fost confiscată și dată Bisericii Ortodoxe Române. Însă tradiția pelerinajului a continuat și continuă și azi.

După căderea comunismului, și greco-catolicii au început să revină la Nicula, în curtea bisericii parohiale din sat. Însă, de anul trecut, lucrurile s-au schimbat. Mănăstirea Congregației Surorilor Maicii Domnului din Cluj a primit statutul de Sanctuar Arhiepiscopal Major, lucru ce a dus la mutarea pelerinajului de Sfânta Marie Mare la Cluj. Congregația Surorilor Maicii Domnului este primul ordin călugăresc catolic românesc.