Cum a fost salvată de la distrugere biserica ridicată de Horea la Cizer

0

Una dintre cele mai marcante figuri din istoria Transilvaniei de la finalul secolului al XVIII-lea a fost Vasile Nicola Ursu, zis Horea. El a fost principalul lider al răscoalei din 1784, care a zguduit societatea din Marele Principat al Transilvaniei. Însă tot el a fost și unul dintre cei mai cunoscuți constructori de biserici de lemn.

Una dintre aceste biserici a fost ridicată de Horea în satul sălăjean Cizer. Cel mai probabil, lăcașul de cult a fost finalizat în anul 1773, așa cum atestă acest fapt o pisanie săpată în lemnul bisericii. Istoricii cred că Horea a lucrat alături de una dintre rudele sale, menționată în documente sub numele de ”Nicola Ion a Neamțului”.

Biserica greco-catolică din Cizer a fost ridicată în locul unui alt lăcaș de cult, care a ars în 1749. Drept urmare, vreme de aproape un sfert de secol, sătenii din Cizer au participat la slujbe ținute într-o casă particulare, care, azi este muzeu.

Ca o ironie a sorții, la două sute de ani după incendiul care a distrus vechea biserică din Cizer, greco-catolicii din sat erau nevoiți să revină la slujbe oficiate în case particulare, după ce comuniștii au interzis Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, în 1948.

Naosul bisericii a fost construit în formă de dreptunghi, iar absida altarului este decroșată și poligonală. Lăcașul de cult a fost binecuvântat de episcopul unit al Blajului, Grigore Maior, în 1776. Biserica din Cizer a găzduit și două vizite ale episcopului Blajului, Ioan Bob, în 1784 și 1793.

Un fapt remarcat de către istorici este acela că, în 1784, sătenii din Cizer au refuzat afișarea pe ușa bisericii a patentei imperiale care condamna răscoala și pe Horea. Biserica s-a transformat în punctul central al comunității.

În curtea bisericii erau organizate horele și întrunirile, inclusiv cea din timpul Revoluției de la 1848 sau cea în care sătenii din Cizer au decis să trimită delegați la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1948.

În anul 1946, în Cizer a fost ridicată o nouă biserică, din zid, care, în 1948, împreună cu toate bunurile parohiei greco-catolice, a fost confiscată de comuniști și dată Bisericii Ortodoxe Române.

În anul 1955, vechea biserică a lui Horea a fost declarată monument istoric, iar în anul 1968 a fost demontată și adusă în Parcul Etnografic al Transilvaniei ”Romulus Vuia” din Cluj. Biserica din Cizer a fost restaurată cu ajutorul fondurilor norvegiene.

Însă amintirea ei și a lui Horea sunt păstrate în Cizer, unul dintre cele mai frumoase sate, care atrage tot mai mulți turiști. Dezvoltarea sustenabilă a turismului este promovată de GAL Poarta Transilvaniei.

Iată filmul de prezentare a acestui GAL:

 

banner