Cum ai putea primi 400 000 de euro în ziua pensionării după 34 de ani de muncă?

0

Dacă un român care câștigă timp de 34 de ani salariul minim pe economie ar contribui la un fond de pensii privat, ar acumula până în momentul pensionării peste 300.000 de euro și ar avea o pensie mai mare decât salariul. Dar, în România fondul de pensii este public și pensia medie a muritorilor de rând este sub 1000 de lei. Statul român este însă mult mai generos cu alte categorii de cetățeni, cărora le-a oferit pensii speciale. De ce e putred acest sistem și cum ar arăta o lume normală?

Răspunsurile sunt oferite la Via Cluj TV de către Conf. Dr. Radu Nechita, de la Facultatea de Studii Europene a UBB.

“Am luat salariul minim și am văzut că un salariat contribuie la fondul de pensii cu aproximativ 108 euro pe lună. Cumulat ar fi 1.300 de euro pe an. Dacă am avea un randament similar cu al altor fonduri de pensii private prin capitalizare, deci organizate pe principiile pe care le-aș dori și la noi (mă refer la fondurile de pensii din Chile), ele ar genera un randament real anual mediu de 8 la sută, adică peste inflație, efectiv ca putere de cumpărare.

Dacă investim 1.300 de euro anual, cu un randament mediu de 8 la sută timp de 34 de ani, ajungem la 300.000-400.000 de euro, fond de pensii acumulat de cel care câștigă acel salariu minim pe economie. Echivalentul a 7 garsoniere. Ar putea să aibă practic o pensie mai mare decât salariul în condițiile în care sistemul public de pensii promite undeva la 40 la sută din ultimul salariu”, a declarat Radu Nechita.

Radu Nechita spune că oferind pensii speciale, statul român transmite ideea că unii români sunt mai egali decât alții și că vor fi răsplătiți cei care sunt mai apropiați de centrele de putere.

“S-au început răscoale și revoluții pentru inegalități și privilegii mult mai puțin scandaloase. Soluția: dacă vrem soldați sau magistrați profesioniști și incoruptibili, înseamnă că noi trebuie să le oferim un salariu suficient de motivant încât ei să vrea să lucreze în armată, în magistratură. Nu să oferim compensații sub formă de pensii sau de vârstă mai redusă de pensionare. Acestea reprezintă aruncarea unor costuri de către generația actuală pe umerii generației viitoare”, spune Radu Nechita.

banner