Game of Thrones? Nu, Games of Science sau cum comunici publicului rezultatele cercetării științifice

0

La Cluj-Napoca va avea loc un concurs destinat cercetătorilor care vor să comunice publicului larg rezultatul muncii lor. Games of Science va avea loc vineri, 22 martie, de la ora 17.00, la Sala Club a UBB, din Casa Universitarilor, str. Emmanuel de Martonne, nr 1. Află mai multe despre acest concurs și de ce este important să fie comunicată știința publicului larg de la Ada Roseti, organizatorul competiției pentru cercetători, trainer de comunicare a ştiinţei și cercetător.

Participanții, tineri cercetători în vârstă de 20 până la 35 de ani, studenți, masteranzi, doctoranzi sau angajați ai unor institute de cercetare, au o zi de training (joi, 21 martie) când se pregătesc special pentru a concura pe formatul acestui concurs. Concursul este format din runde eliminatorii, în care vorbesc despre cercetarea lor pe durata a 15 secunde, 30 de secunde, 90 secunde și doar finaliștii ajung să vorbească 3 minute.

Acesta este un proiect destinat încurajării implicării tinerilor cercetători în activităţi de interacţiune cu publicul larg, dar şi cu cercetători din alte domenii. Pentru această sesiune ei vor vorbi despre cercetările lor avându-se unii pe alţii ca public, deci se adresează unui public educat şi deja interesat de ştiinţă, dar fără informații specifice fiecărui domeniu.

Juriul are o treabă grea: trebuie să decidă, din fiecare pereche de cercetători aflată în fața sa, cine merge mai departe și cine e eliminat.

Inițiatorii Games of Science organizează opt astfel de competiții în toată România, dintre care una dintre sesiuni este online, pentru a permite cât mai multor cercetători să participe (de exemplu, cercetătoare aflate în maternitate, sau oameni de știință aflați acum în afara țării).