Cum are loc anul acesta simularea admiterii la UMF Cluj?

1

Examenul de simulare a admiterii la UMF ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca va avea loc la începutul lunii mai. Înainte de acesta, UMF a organizat cursuri de pregătire, cursuri filmate la care viitorii studenți au acces online. Aceste cursuri sunt interactive și pot fi urmărire pe parcursul lunii martie și aprilie. Admiterea la UMF Cluj, însă, nu va avea loc online, ci va fi un examen scris clasic, cu respectarea distanțării fizice și a altor măsuri de siguranță sanitară. Află amănunte de la rectorul UMF Cluj, prof.univ.dr. Anca Buzoianu.

Prof. Anca Buzoianu a vorbit la România Via Cluj și despre participarea universității clujene la proiectul NeurotechRI, dedicat neuroștiințelor.

Proiectul NeurotechRI a apărut în contextul creșterii numărului de afecțiuni cerebrale în rândul populației europene.

Tulburările cerebrale sunt principala cauză a apariției dizabilităților și reprezintă un fenomen din ce în ce mai des întâlnit în societate. Numai în Europa, acestea reprezintă anual 24% din totalul bolilor, costând 1,2 milioane de vieți și lăsând alte 21 milioane de persoane cu dizabilități (Raggi & Leonardi, 2019).

În Europa, numărul seniorilor crește de două ori mai rapid decât la restul populației lumii și se estimează că, în anul 2050, unul din patru europeni va avea peste 65 de ani (UN World Population Prospect, 2012). Astfel, impactul social și economic al tulburărilor cerebrale va crește semnificativ în deceniile următoare, pe măsură ce populația europeană îmbătrânește și speranța de viață crește.

De la sănătate și asistență medicală, la învățare și educație, neuroștiințele au un rol cheie în rezolvarea unora dintre cele mai acute provocări cu care ne confruntăm astăzi. Cercetările în acest domeniu au oportunitatea de a oferi noi tehnologii și produse centrate sau inspirate de creier, ce ar putea aduce beneficii societății și ar putea dezvolta o nouă ramură a economiei în Europa.

Prin proiectul NeurotechRI, se va dezvolta o strategie de acțiune și un plan durabil pentru cercetarea multi-instituțională, dezvoltare și inovație în acest domeniu atât de ofertant, oferind sprijin școlilor doctorale din universitățile partenere. Se va facilita inovarea tehnologică și socială, furnizarea de formare profesională multidisciplinară și mobilitatea oamenilor de știință, promovarea accesului direct la infrastructură de vârf pentru cercetarea fundamentală, translațională și aplicată, pentru a ajuta Europa să devină liderul global în domeniul neurotehnologiei și neuroștiințelor.

banner