„Waste Side Story” este o operă-hibrid care vorbește despre viața comunității din Pata Rât și care va avea premiera pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. În această reprezentație sunt implicați atât artiști consacrați ai Operei Naționale, cât și locuitori veniți la repetiții din Pata Rât. Libretul aduce în atenția publicului atât problemele, cât și visele celor peste 2000 de suflete izolate în cea mai mediatizată comunitate de romi din România. Află mai multe detalii de la regizorul Dan Vasile, în materialul de mai jos.
Ce mai înseamnă integrare pentru această comunitate marginalizată?, Ce înseamnă responsabilitate socială pentru fiecare dintre noi?, Care sunt consecințele unei deportări moderne? – acestea sunt doar o parte dintre întrebările deschise din Waste Side Story – spectacol de operă contemporană în cadrul Grand Opera Pata Rât.
Waste Side Story va avea loc în seara zilei de 10 mai 2024. Spectacolul a fost comunicat ca proiect în cadrul unui eveniment public organizat la Cluj-Napoca în toamna anului trecut. Acesta se află acum în pregătiri intense, fiind un bun exemplu de colaborare dintre societatea civilă, mediul cultural, mediul public. Biletele se găsesc AICI.
Alex Fechete: „Opera are capacitatea de a explora teme universale”
„Vizibilitatea și asimilarea informațiilor din cadrul comunităților de romi sunt esențiale pentru implementarea politicilor și inițiativelor care promovează incluziunea și oferă oportunități egale pentru toți membrii comunității. Opera are capacitatea de a explora teme universale prin implicarea creatorilor din comunitățile marginalizate și poate contribui la schimbarea percepției despre romi, evidențiind bogăția lor culturală și artistică și contracarând stereotipurile negative. Prin intermediul operei, se pot crea conexiuni emoționale puternice și se poate promova înțelegerea și empatia între diferitele grupuri sociale”, a declarat Alexandru (Pepe) Fechete, activist rom, facilitator comunitar.
Libretul operei, semnat de actrița și scenarista Mara Căruțașu, a luat naștere prin organizarea unor ateliere în cadrul comunității, în vederea desfășurării cărora a fost cumpărat un container de 36 metri pătrați, unde au avut loc discuții cu locuitorii din Pata-Rât.
Muzica spectacolului a fost compusă de doi tineri compozitori germani, Dominik Schuster și Tobias Gröninger, deja cu o experiență semnificativă în muzica de film și operă.
Regizorul spectacolului este Dan Vasile, cel care a semnat, de-a lungul anilor, montarea a peste treizeci de spectacole de teatru, atât clasice, cât și contemporane, iar printre interpreți se vor numără soliști și instrumentiști ai Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, precum și reprezentanți ai comunității rome locale.
Pata Rât, zonă situată la șapte kilometri de centrul municipiului Cluj-Napoca, este cel mai mare ghetou din Europa care se află lângă un depozit de deșeuri. Este o așezare urbană informală segregată spațial, cu deprivări multiple – mediu toxic, spațiu redus de locuire și lipsa utilităților de bază –, unde locuiesc peste 2000 de persoane (peste 70% romi), dintre care peste 1000 de copii. În lipsa implementării longitudinale a unor politici publice de desegregare, Pata Rât se regenerează permanent.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: