Cum devine Clujul primul județ smart

0

Clujul ar urma să devină primul județ smart din România. Acest lucru înseamnă un efort susținut de digitalizare a administrației, a educației și a economiei locale. Ideea s-a născut în urma discuțiilor cu experții Băncii Mondiale, care colaborează cu reprezentanții Consiliului Județean pentru a elabora un nou plan de amenajare și dezvoltare teritorială.

Grupul de lucru format din reprezentanți ai administrației clujene și din experți ai Băncii Mondiale a identificat premisele consolidării Clujului drept pol IT al României. Iar transpunerea în comunitatea locală a competențelor informaticienilor înseamnă șansa dezvoltării primului județ smart din România. Există perspectiva finanțării acestor eforturi cu ajutorul fondurilor europene, spune vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Istvan Vakar.

Consiliul Județean va cere ajutorul universităților, al clusterelor, al companiilor private și al administrațiilor locale pentru a digitaliza cât mai repede administrația și economia, mai spune Istvan Vakar.

În Cluj-Napoca, există 22.000 de specialiști în IT. Două universități, Babeș-Bolyai și Tehnică, pregătesc informaticieni. Există două clustere, Cluj IT și Transilvania IT, care grupează companiile din domeniu, iar dorința comunității locale este aceea de a dezvolta proiecte relevante la nivel mondial în domeniul inteligenței artificiale.

banner