Cum poate fi dezvoltat un parteneriat de succes între antreprenori din România și din Moldova

0

România a devenit principalul partener comercial și principalul investitor în Republica Moldova. Relațiile economice dintre cele două țări s-au consolidat și au crescut constant de-a lungul ultimilor ani. Unul dintre sectoarele cele mai dinamice este Agrifood.

Pentru a stimula cât mai multe antreprenori din Moldova și din Transilvania să lege relații de afaceri, mai multe organizații și instituții au organizat evenimentul Agrifood Parntership la Cluj. Este vorba de o conferință care a fost găzduită de Universitatea Babeș-Bolyai, prin Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, și de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară.

Evenimentul a fost organizat de USAID, agenția de dezvoltare internațională a Guvernului Statelor Unite ale Americii, de European Business Association, clubul de afaceri care funcționează la Chișinău sub egida Comisiei Europene, de Invest Moldova, agenția guvernamentală de la Chișinău care stimulează investițiile dincolo de Prut, precum și de International Business Society, clubul de afaceri care promovează valorile și principiile asumate public de Familia Regală a României.

Agrifood Partnership a adus mici producători de vin, de miere, de produse horticole, de fructe și de fructe de pădure, spune Mariana Rufa, reprezentanta European Business Association.

Acest sector are un mare potențial de dezvoltare, care merită să fie susținut, spune reprezentanta USAID Moldova, Ina Butucel.

Evenimentul de la Cluj are urmări concrete. Compania clujeană Arovit a anunțat că va investi în sectorul pomicol în Republica Moldova, iar firme precum Oncos sau Top Drinks și-au anunțat interesul pentru importul unor produse moldovenești, spune reprezentanta Invest Moldova, Natalia Bejan.

Mai multe detalii despre parteneriatul dintre antreprenorii din România și din Moldova, aflați din emisiunea Business Cafe.