Cum poți obține fonduri nerambursabile pentru investițiile în proprietate intelectuală

0

Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) și Comisia Europeană au lansat un fond pentru a sprijini eforturile de protecție a proprietății intelectuale a IMM-uri, cu o valoare totală de 47 milioane de euro. Acest fond are scopul de a ajuta firmele mici și medii afectate de pandemia de COVID-19 să se redreseze prin facilitarea tranzacției lor în mediul digital. De asemenea, ajută și în ceea ce privește protecția activelor de proprietate intelectuală, a brandurilor și invențiilor. Află cum anume poți obține rambursarea cheltuielilor făcute cu înregistrarea mărcii de la Adina Țimonea, avocat specializat în drept comercial.

„Proprietatea intelectuală a devenit în ultimii ani un aspect tot mai important pentru companiile din România. La nivel fundamental, acestea au înțeles că nu pot să-și aleagă un nume sau un logo aleatoriu, deoarece riscă să încalce dreptul de proprietate a unei alte organizații. În mod similar, ele au urmărit să-și protejeze brandul sau invenția și să evite orice posibil furt intelectual prin înregistrarea mărcii sau a brevetului. Acest fond le oferă posibilitatea să realizeze aceste acțiuni și, mai mult decât atât, să obțină restituiri parțiale ale sumelor investite”, afirmă Adina Țimonea.

Suportul acordat privește rambursări ale taxelor percepute de către diverse oficii de proprietate intelectuală la nivel național, european și internațional, pentru 3 categorii principale de servicii. În primul rând, se oferă o restituire de 75% la oficiile naționale și europene de proprietate intelectuală pentru procedurile de înregistrare a mărcilor, desenelor și modelelor industriale. La același serviciu pus la dispoziție de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale, procentul este de 50%.

Același procent de 50% este valabil și în cazul înregistrării brevetelor la oficiile naționale, în timp ce pentru un audit de proprietate intelectuală, prin serviciul de IP Scan, se poate obține o rambursare de 90% a taxelor percepute.

Pentru a beneficia de aceste restituiri, firmele trebuie să depună un dosar la Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală. În cazul acceptării acestuia, selectarea se va face în ordinea în care au fost depuse dosarele.

VEZI ȘI:

Cum poți pierde un brand construit în ani? Nu îți înregistrezi marca