Cum pune în valoare patrimoniul României rețeaua Historic Cafes Route

0

Una dintre cele mai valoroase inițiative care vizează promovarea patrimoniului cultural al Europei este Historic Cafes Route. Este vorba de o rețea a cafenelelor istorice care funcționează sub egida Consiliului Europei.

Practic, oficialii Consiliului Europei au aprobat formarea unor rute culturale care conectează oameni, idei, instituții, inițiative, organizații și entități care promovează turismul sustenabil. România a fost pusă pe harta Historic Cafes Route prin munca ambasadorului acestei prestigioase organizații, Arnold Klingeis.

În prezent, există 11 cafenele istorice din România incluse în această rețea prestigioasă. Aceste cafenele sunt Palatul Brukenthal din Avrig, Cabana Bâlea Lac, Pardon Café din Sibiu, La Vatra Ardealului, Inspiratio și Casa Chitic din Brașov, Hotel Transilvania și Chios Social Lounge din Cluj, Boutique Hotel Le Baron din Târgu-Mureș, Castelul Bran și Castelul Cantacuzino din Bușteni.

Fiecare dintre aceste cafenele are o poveste extraordinară, care arată bogăția patrimoniului cultural din România, precum și diversitatea istorică a țării. De exemplu, Palatul Brukenthal din Avrig este reprezentativ pentru istoria sașilor ardeleni și i-a aparținut guvernatorului Transilvaniei, baronul Samuel von Brukenthal. În cazul Clujului, Hotelul Transilvania se regăsește în celebrul roman ”Dracula” de Bram Stoker. Pe atunci, se numea Hotel Royal și era locul în care ar fi înnoptat avocatul britanic Jonathan Harker, angajat de contele Dracula. Chios Social Lounge onorează memoria marelui arhitect maghiar Lajos Pakey, cel care a transformat radical în bine centrul Clujului. Restaurantul situat în Parcul Central din Cluj era locul unde se întrunea aristocrația transilvăneană la finalul secolului al XIX-lea, spune administratorul restaurantului, Ștefan Gadola.

Mai multe detalii despre Historic Cafes Route și despre Chios Social Lounge, aflați din podcastul moderat de ambasadorul Arnold Klingeis.