Cum putem restaura monarhia în România? Ce soluții propun liderii politici

0

Anul electoral 2024 a readus în discuție restaurarea monarhiei. Regalitatea este o alternativă la actualul sistem republican, care și-a dovedit limitele.

În favoarea restaurării monarhiei militează mai mulți lideri politici. Unii dintre ei fac parte din partide reprezentate în Parlament. Așa ar fi senatorul Adrian Oros, fost ministru al Agriculturii, care este vicepreședinte al Forței Dreptei și care candidează din partea Alianței Dreapta Unită la postul de președinte al Consiliului Județean Cluj. Alții au înființat ei înșiși partide politice. Așa ar fi Paul Todoran, președintele micului partid monarhist TODE.

Însă există monarhiști și în alte partide. De aceea, un gest simbolic a devenit posibil: o declarație a Parlamentului României prin care să se constate nulitatea așa-zisei abdicări a Majestății Sale Regelui Mihai I. Potrivit principiilor de drept și legilor în vigoare la data așa-zisei abdicări și acum, orice act juridic smuls prin șantaj este lovit de nulitate absolută. Este și cazul pretinsei abdicări.

Cum poate fi restaurată monarhia în România și ce strategii au adepții monarhiei constituționale, aflați din emisiunea România Via Cluj.


banner