Cum vă feriți de atacurile de pe Internet – 5 sfaturi utile

0

Cu toții #stamacasa, unii #muncimdeacasa, dar toți folosim mai mult Internetul și resursele online. Însă acest mediu este, și el, periculos, are virușii și ”căpușele” proprii.

O firmă de cybersecurity din Cluj, Cyber Threat Defense, a întocmit un top 5 Masuri De Securitate In Era COVID-19. Iată ce care se spus pe această temă Alexandru Armean, co-fondator al companiei de cybersecurity.

 • Iată care sunt cele mai periculoase și mai frecvente atacuri cibernetice:“Work from home” – măsuri pentru o activitate online, sigură de acasăȘtim cu toții că autoritățile ne recomandă să stăm cât mai mult acasă și dacă este posibil să lucrăm remote. Acest lucru însă poate fi portiță mult așteptată de hackeri pentru a compromite cât mai multe calculatoare, mai ales ale angajaților din cadrul companiilor.

  Asigură-te că aplici următoarele măsuri de securitate asupra sistemului tău:

  Folosești un VPN (rețea virtuală privată) – adică o conexiune securizată criptată la o altă rețea decât cea în care te afli, prin intermediul internetului.
  1. Folosești un Antivirus
  Folosești o parolă de Wifi sigură – recomandăm creearea unei parole de tip frază. În acest fel parolă va avea litere mari, mici, caractere speciale și va fi  ușor de reținut pentru utilizator.
  Asigură-te că sistemul de operare (Windows, Linux) este updatat la zi.

  2. Atenție la atacurile de tip phishing!

  În ultima perioada acest tip de atac s-a intensificat impotriva angajatilor companiilor, prin intermediul emailurilor, încercând să se extragă credentiale sau chiar realizarea de plăți fără voia victimelor.

  Asigură-te că:

  Verifici  adresa URL, înainte să accesezi orice link (incluzând link-urile pe care le primești într-un email)
  Verifici autenticitatea unei organizații caritabile înainte de a face donații
  Verifici autenticitatea oricarui email primit

  3. Atenție la atacurile specifice acestei perioade

  Situația generată de pandemia Covid-19 a devenit o sursă de inspirație pentru hackeri.

  Câteva exemple de atacuri specifice în ultima perioada ar fi:

  Coronavirus Finder( sau Ginp Trojan) – o aplicație care promite să îți arate câte persoane sunt infectate de Covid-19 în jurul tău. Pentru a află locația exactă a acestor persoane, aplicația îți cere o suma mică de bani și un portal în care să îți introduci datele cardului de credit. Toate datele însă, ajung în mână răufăcătorilor și informațiile furnizate sunt evident, false.

  Covid-19 Maps – identitatea vizuală a Organizației Mondiale a Sănătății este folosită pentru a crea hărți false.

  4. Asigură-te că te informezi numai de pe site-urile oficiale

  Zoom Malware- aplicația Zoom este extrem de folosită în ultima perioada deoarece oamenii comunica astfel mult mai ușor. Hackerii se folosesc de acest tool pentru a răspândi viruși. Ce trebuie să faci pentru a te proteja?
  Dacă ai deja instalat Zoom, asigură-te că sistemul tău este updatat în mod regulat.

 • 5. Folosește un Antivirus
  Dacă nu ai instalat Zoom, asigură-te că descarci aplicația doar de pe site-ul oficial (zoom.us)4. Noi aplicații malițioase pe Google PlayAu fost identificate mai multe aplicații care conțîn Tekya – un malware care imită acțiunile utilizatorului pentru a accesa reclame și bannere din platforme precum AdMob, AppLovin, Facebook și Unity. Printre aplicațiile afectate se regăsesc și aplicații cu tematică culinară, instrumente de calcul, dar și aplicații utilizate de copii, precum puzzle și jocuri cu mașini.Asigura-te că ai activat automat actualizările de securitate pe dispozitiv și folosești soluții de securitate suplimentare pentru protecția datelor.5. Informează-te numai din surse oficiale!Fostul consilier pe Securitate Națională, Iulian Fota subliniază într-unul dintre interviurile sale că în ultima perioada există o campanie de dezinformare a populației menită să provoace panică, instigare la revoltă și neîncredere în instituțiile europene, americane și române. Aceasta campanie ar fi organizata de catre anumite state din afara Uniunii Europene pentru a-si extinde influenta asupra unor țări lovite de acest virus.

  Așadar, asigură-te că te informezi din surse oficiale, guvernamentale și canale de televiziune apolitice.

  Asigurati-va ca nu ramaneti vulnerabili la atacuri cibernetice si la dezinformare prin Fake-news, specifice erei COVID-19.
  Topul a fost întocmit de Veronica Mihaiu, de la Cyber Threat Defense Cluj,

banner