Profesorul orb și surd Vasile Adamescu a murit de ziua unui sfânt

0

Vasile Adamescu, singurul român care a ramas surd și orb de mic dar care a învățat să vorbească și a devenit profesor la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere din Cluj s-a stins din viață de Sfântul Nicolae. Un sfânt a fost și el. Inmormantarea domnului Adamescu v a avea loc maine, sambata, la ora 11.45, in cimitirul din Floresti. Azi, vineri, la ora 17, va avea loc o slujba la capela cimitirului Floresti.

Vasile Adamescu
Vasile Adamescu

Ultimul an a fost foarte dificil pentru profesorul Adamescu. A suferit o intervenție chirurgicală la stomac, care, potrivit apropiaților, nu a relevat probleme medicale deosebite. Pe urmă, starea sa de sănătate s-a înrăutățit iar medicii i-au depistat un cancer pe care Vasile Adamescu nu a reușit să-l învingă, în ciuda tratamentului complex care i-a fost administrat. A murit de ziua unui sfânt, înfruntând viața până în ultima clipă.

Povestea unui om cu voință de fier

Orb și surd de mic, dar nu de la naștere, ci din cauza unei complicații medicale, Vasile Adamescu ar fi fost încă un pariu pierdut pentru lumea științifică, dacă n-ar fi avut o voință fenomenală.

A devenit profesor și artist, a călatorit in toată lumea și s-a bucurat de viață așa cum oamenii născuți cu simțuri valide nu știu de prea multe ori să o facă.

Interpretul lui, Viorel Micu, ne-a scris biografia de mai jos. Videoreportajul e semnat de editorul BuzzNews.ro, Raul Chis, si de operatorul de imagine Claudiu Moisescu.

Vasile Adamescu (73 de ani), s-a nascut la 5 septembrie 1944 in comuna Borcea, Ialomita, pe malul stang la Dunarii. La varsta de doi ani, in urma unei meningite, dupa ce ramane mult timp intr o ploaie rece de toamna, isi pierde total auzul si vederea, apoi nu mai reuseste sa pronunte nici macar putinele cuvinte pe care le invatase deja.

A ramas asa, tacut si trist, pana la varsta de 11 ani cand este adus la Cluj si preluat de un grup de profesori inimosi care reusesc imposbilul: recuperarea unui copil cu surdocecitate, caz extreme de rar la nivel mondial. Este invatat sa vorbeasca, sa scrie, sa citeasca, sa cunoasca lumea prin atingeri, miros si senzatii. Performantele sale uimitoare il ajuta sa se recupereze intr-o mare masura. Urmeaza liceul apoi este admis la facultatea de Psihopedagoie speciala, unde reuseste sa tina pasul cu studentii fara deficiente si isi finalizeaza cursurile cu media 9.75. Este incadrat ca profesor la Scoala de Nevazatori din Cluj, unde din 1977 si pana in 2004, se ocupa de recuperarea copiilor cu deficiente senzoriale. Intre 1983-1986, urmeaza cursurile Scolii Populare de Arte Plastice, sectia sculptura, unde isi slefuieste talentul native la modelajul in lut.

Toate aceste realizari fac ca Vasile Adamescu sa fie unul din cele trei cazuri exceptionale de persoane care reusesc sa si depaseasca conditia, si sa realizeze lucruri imposibile. In lume sunt cunoscute trei cazuri: Hellen Keller, SUA, Olga Skorohodova, Rusia, si Vasile Adamescu, Romania.

In 2013, Vasile Adamescu isi publica primul volum al autobiografiei, intitulata sugestiv – Infruntand viata – o lucrare de o inestimabila valare stiintifica, o carte care te invata ca nu exista „nu pot”. Pe 20 martie 2018, ora 16, la Biblioteca Judeteana OCTAVIAN Goga, Vasile Adamescu isi publica volumul al doilea al cartii.

In anul 2010 primeste titulul de – senior al cetatii – in cadrul Balul Operei din Cluj.

In 2013 primeste din presedentiei Romaniai Ordinul Cultural PENTRU MERIT in grad de cavaler. Dumnezeu să-l odihnească în pace pe acest om încercat de viață!