Cum vrea Primăria Cluj să descurajeze deplasarea cu mașina – INVITAT viceprimarul Dan Tarcea

0

Ambiții mari la Primăria Cluj-Napoca în ceea ce privește mobilitatea urbană: viziunea municipalității este, potrivit viceprimarului Dan Tarcea, un oraș în care se circulă pe jos, cu bicicleta și trotineta, cu mijloacele de transport în comun și abia în cazuri speciale cu mașina.

Viceprimarul e explicat la Via Cluj TV că se fac eforturi pentru a crea infrastructura necesară implementării acestei viziuni.

În ceea ce privește mijloacele de transport în comun, Dan Tarcea a amintit de extinderea benzilor dedicate autobuzelor. Ultima a fost cea realizată în Gheorgheni: 1,3 km pe tronsonul dintre sensul giratoriu de la Bulevardul Nicolae Titulescu – strada Slănic și până la girația cu strada Septimiu Albini. Noua bandă este o continuare a celei care s-a dat în folosință în luna aprilie pe Bulevardul Nicolae Titulescu, pe tronsonul dintre strada Septimiu Albini și Piața Cipariu și care se conectează cu banda dedicată pentru autobuze și biciclete deja existentă, care leagă Piața Cipariu cu Bulevardul 21 Decembrie 1989.

Este vorba în total de 2,9 kilometri de bandă dedicată.

Pe acest tronson, din cartierul Gheorgheni până pe strada Memorandumului, timpul de deplasare s-a redus de la 18 minute la 9 minute, spune Dan Tarcea.

Pentru a crea aceasta bandă pe Titulescu, au fost relocate 24 de mașini care aveau parcare cu abonament, iar ceilalți șoferi se descurcă cum pot, până când va crea Primăria încă 500 de locuri de parcare în zonă.

Dan Tarcea a spus la Via Cluj TV că traficul în Gheorgheni va fi reorganizat, prin instituirea unor noi sensuri giratorii și că vor fi create cu această ocazie cele 500 de parcări. Cei care parcau pe Titulescu vor face 5-6 minute pe jos, de la parcarea proximă până acasă, crede viceprimarul.

Întrebat de ce nu există suficente linii de transport public care să deservească și cartierele periferice, viceprimarul a răspuns că primăria va crește flota auto. Dan Tarcea a spus că orașul va avea de luna aceasta 41 de autobuze electrice și că s-a organizat licitația pentru achziția a 50 troleibuze și a 24 de tramvaie. Când vor veni aflați din emisiune.

banner