Dan Mureșan: „Economia României este în picaj. Faptul că 82% din veniturile statului se duc pe salarii și pensii ar trebui să îi facă să tremure pe guvernanți”

0

„Economia României este în picaj. Faptul că 82% din veniturile statului se duc pe salarii și pensii ar trebui să îi facă să tremure pe guvernanți”, a declarart la Via Cluj TV Dan Mureșan, director MDM Group și vicepreședinte al Asociației Patronilor și Meseriașilor Cluj. El spune că pentru a-și finanța cheltuielile curente România împrumută sume uriașe în fiecare zi. Iar în timp ce companiile private se luptă să supraviețuiască, personalul din sectorul bugetar nu simte criza nici într-un fel.

„În România, mult firme s-au închis din cauza pandemiei, altele și-au redus activitatea, și-au trimis personalul în șomaj tehnic, dar nu am văzut ca personalul bugetar să fie suspendat măcar o oră. Au continutat să lucreze, au stat acasă sau n-au făcut chiar nimic dar salariul l-au primit neîntrerupt. Acum apare efectul acesta puternic, care nu se va opri aici. Lucurile sunt ca un tăvălug și sunt ascunse sub preș.

Cu toată digitalizarea din ultima perioadă, observăm că nu s-a redus niciun loc de muncă de la stat. Peste tot se trâmbițează digitalizarea primăriilor, digitalizarea ANAF, digitalizarea sistemului de emitere a permiselor, dar angajații de la stat rămân bine merci, frumos, călduț, pot să stea în carantină, salariul le merge înainte”, a spus Dan Mureșan.

Dan Mureșan a reacționat și la o serie de informații ale analistului economic Iancu Guda. Acesta din urmă a declarat pentru Digi 24 că se înregistrează scăderi importante la veniturile statului pe fondul creșterii cheltuielilor. Mai exact, acestea s-au majorat cu peste 13%. În vreme ce companiile private plătesc salarii mai mici și au profituri reduse, în sectorul public avem cheltuieli de personal +6%, de la 59 de miliarde la 63 miliarde, anul acesta, în primele 7 luni. În plus, 82% din banii statului se duc pe salarii și pensii. Detalii, în emisiune.

banner