Judecătorul Cristi Danileț spune că audierea sa în Parlament, pentru funcția de judecător al Curții Constituțională, nu a avut nicio legătură cu competențele sale profesionale sau cu experiența în aplicarea dreptului constituțional. A fost întrebat unde a făcut karate și dacă și-a terminat de tăiat gardul, o aluzie la un filmuleț postat de Cristi Danileț pe Tik Tok. El spune că în alegerea judecătorului pentru Curtea Constituțională a României (CCR) a contat doar susținerea politică. În funcția de judecător al CCR a fost votat procurorul Bogdan Lică, acuzat de plagiat chiar dintr-o carte scrisă de … Danileț.
Judecătorul Cristi Danileț a candidat pentru funcția de judecător al Curții Constituționale a României, din partea USR. Marți, candidații s-au prezentat în Parlamentul României, în Camera Deputaților, pentru vot. Magistratul Danileț a relatat experiența sa în fața aleșilor din parlament.
„Băi, Vasilică!”
”Din păcate, am asistat la niște întrebări miștocărești din partea unor unor parlamentari care nici măcar nu și le-au asumat public. (…)Dumneavoastră nu ați putut să vedeți întrebările din spate, pentru că ele erau așa strigate: „Băi, Vasilică!” mi-a spus unul. Unul dintre prenumele mele este Vasilică. Probabil că îl impresiona. Un altul mi-a spus: Unde ai făcut, bă, karate? În CV-ul meu apare ca hobby karate-ul. Sunt instructor de arte marțiale, fac karate din adolescență. Altul m-a întrebat dacă am terminat de tuns gardul. Se făcea referire la o postare hazlie a mea de pe Tik Tok, în care eu apar la activități gospodărești. (…) Mie mi s-a părut sub demnitatea unui parlamentar și mi se pare sub demnitatea sau protocolul de audiere a unui judecător la Curtea Constituțională.
Judecătorul Danileț a spus că nu i-a fost adresată nicio întrebare legată de profesia sa, în timpul audierilor din Parlament.
Cel care a primit cele mai multe voturi pentru desemnarea în funcția de judecător al CCR, procurorul Bogdan Lică, a fost implicat într-un scandal de plagiat, în anul 2012. Întâmplător sau nu, mai multe pagini din lucrarea de doctorat a sa seamănă leit cu paginile scrise de judecătorul Cristi Danileț, în cartea sa ”Corupția și anticorupția din sistemul juridic„.
Corpul delict, 18 pagini
”A fost o situație relevată de presă în urmă cu ceva ani. Cred că prin 2012 se întâmpla. Eu am scos o lucrare foarte faină, Corupția și anticorupția din sistemul juridic. Este prima carte, prima monografie când un judecător din Europa Centrală și de Est dezvăluie faptul că există adevărate mecanisme de corupție judiciară și, logic, trebuie să combatem acest fenomen. Cartea a fost publicată în anul 2009. Și vă vine să credeți sau nu, la lansare a fost invitat domnul Licu, care a avut un cuvânt de prezentare a acestei lucrări. În 2011, domnul Licu își susține teza de doctorat în domeniul corupției, ca element de siguranță națională.
Una dintre jurnalistele atente la ce se întâmplă în această zonă a devoalat faptul că mai multe pagini sunt copiate din lucrarea mea. Mi-a a trimis mai multe pagini fotocopiate, să fac o comparație și să confirm acest lucru. Sunt 23 de pagini în total, din care sunt în posesia a 18. Sunt copiate cuvânt cu cuvânt în teza de doctorat a domnului Licu din lucrarea mea numită Corupția și anticorupția din sistemul judiciar. Nici măcar nu vorbim de un plagiat inteligent, ca să spun așa. Adică furt de idei. Pur și simplu este copy/paste, inclusiv cu elementele de subsol și fără nicio citare a mea”, a spus judecătorul Danileț la Via Cluj tv.
VEZI AICI paginile incriminate din lucrarea de doctorat a procurorului Licu.
Plagiat nereclamat, autor cinstit?
Judecătorul Cristi Danileț a fost întrebat de dacă a reclamat plagiatul, atunci când l-a constat. El a răspuns că „pentru infracțiunea de plagiat, vă spun că nu am făcut plângere, pentru că astfel de infracțiuni se urmăresc din oficiu. Numai că vezi minune! Domnul Licu era șef al tuturor procurorilor care îl puteau ancheta și niciunul nu a îndrăznit să înceapă o anchetă împotriva sa. Eu am crezut că eu se va retrage din această cursă, până la urmă, pentru CCR, pentru că era față în față cel care scrisese paginile respectiv și cel care le furase. Din păcate, nu am avut un astfel de gest de onoare”, a mai spus judecătorul Cristi Danileț.
În așteptarea justiției pierdute
Judecătorul Cristi Danileț a fost suspendat din funcție în decembrie 2021. Deși, legal, el ar fi trebuit să primească moticarea hotărârii în 20 de zile, acest lucru nu s-a întâmplat nici până azi. Din aceastp cauză, el nu poate contesta decizia la Curtea Supremă. Între timp, Cristi Danileț este suspendat din funcția de judecător și este nesalarizat de patru luni.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: