De ce Clujul este ferit de inundațiile care fac ravagii în alte părți ale țării

0

Inundațiile în zona Clujului au fost prevenite prin lucrări de mari dimensiuni de îndiguire, regularizare și prin intermediul barajelor. În special cele de pe axa Fântânele – Cluj-Napoca au contribuit în mod esențial la prevenirea inundațiilor. Atunci când sunt anunțate precipitații consistente, lacurile de acumulare sunt golite controlat, pentru a putea prelua surplusul anunțat de apă, potrivit ClujToday.ro.

Zona Clujului a evitat, de mai mult de o jumătate de secol, inundațiile care făceau ravagii până atunci. Și aceasta pentru că au fost făcute mai multe amenajări de natură hidrotehnică. În primul rând, malurile Someșului Mic și cele ale Someșului au fost îndiguite. Astfel, apele nu se mai pot revărsa, iar gospodăriile oamenilor sunt, în general, protejate. Totuși, au fost situații în care digurile nu au făcut față, iar unele construcții ridicate în lunca râului au fost inundate. Însă acest lucru se petrece tot mai rar, deoarece cursurile de apă sunt regularizate tot mai mult și au capacitatea de a prelua volume mai mari de apă.

De asemenea, un factor important este reprezentant de lacurile de acumulare din județul Cluj. Cele mai importante sunt cele din Munții Apuseni, de pe linia Fântânele – Tarnița – Someșul Cald – Gilău – Florești – Cluj-Napoca. Atunci când sunt anunțate cantități mari de precipitații, aceste lacuri de acumulare sunt golite controlat, iar spațiul rămas permite preluarea debitelor mari de apă ale afluenților din bazinul Someșului. Astfel, apa adunată din zona de munte rămâne în lacurile de acumulare și este folosită pentru producția de energie electrică sau pentru băut, în loc să producă inundații. Sistemul hidrotehnic ar urma să fie completat cu un nou lac de acumulare, la Tarnița-Lăpuștești, dacă acest proiect își va găsi finanțare din fonduri europene.

 

banner