Una dintre cele mai interesante comunități din România este orașul Gherla. Este vorba de un oraș în care se împletesc tradițiile armenești, maghiare, românești, evreiești și rome și care are o moștenire culturală incredibil de bogată. Cu ajutorul acestei moșteniri, precum și cu ajutorul artizanilor din regiune, Gherla încearcă să devină o destinație turistică aparte.
Cea care promovează cu tenacitate această idee este Simona Elena Bartiș, o bucureșteancă îndrăgostită de Transilvania, care a renunțat la viața sa din marea și agitata metropolă sudică pentru a se stabili în apropierea Clujului. Ea a reușit să creeze, alături de un partener de afaceri, o agenție care promovează turismul local, în Gherla, Dor Travel.
Cei care vor să aibă parte de o experiență originală pot descoperi poveștile vechiului castel Martinuzzi, care a aparținut cancelarului Transilvaniei înainte de a deveni penitenciar, cea a orașului fondat de armeni după planurile baroce ale unui arhitect italian îndrăgostit de Antichitatea romană, în care se află Buricul Pămânului – cea mai mare catedrală armeano-catolică din lume. De asemenea, tot în Gherla se află un parc despre care legenda spune că ar fi fost proiectat de arhitectul care a creat și faimosul parc Schonbrunn din Viena, un tablou atribuit lui Rubens, un muzeu spectaculos amenajat în Casa cu Atlanți, vechea catedrală greco-catolică, fosta mănăstire franciscană sau clădirea în care a locuit primul cardinal român din istorie, Iuliu Hossu.
În Gherla, turiștii pot gusta faimoasa ciorbă de huruth, creată de armeni, pot gusta o cafea formidabilă, prăjită de artizani locali, pot să se bucure de o bere artizanală originală adusă de la Câmpenești sau de un vin excelent aduse din podgoria Vatra Roșie de la Fizeșu Gherlii. Ca suvenir, pot să cumpere un ceas creat de meșterii locali.
Ce altceva mai putem face în Gherla, aflați de la Simona Elena Bartiș, prezentă în emisiunea România Via Cluj.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: