De ce să mergi în Delta Dunării în acest weekend? Descoperă România via Wens!

0

Delta Dunării, acest paradis dintre ape, aflat pe lista Patrimoniului Mondial al Unesco, este una dintre atracțiile de vârf ale României. După ce Dunărea a parcurs zece țări ți patru capitale europene, ajunsă pe pământ românesc își încheie lungul drum vărsându-se în Marea Neagră. Intrarea în țară și-o face maiestuos pe la Cazane, considerat de mulți drept cel mai fascinant și frumos peisaj riveran montan din Europa. Te invităm să descoperi România via Wens!

La Tulcea, fluviul se împarte în trei canale separate: brațele Chilia, Sulina și Sfântu Gheorghe. Regiunea oferă un adevărat sanctuar pentru 300 de specii de păsări și 160 de specii de pești. Mlaștinile de stuf acoperă 1563 km pătrați și constituie una dintre cele mai mari întinderi individuale de stuf din lume.

Tulcea este un punct de plecare excelent pentru explorarea Deltei Dunării. Orașul Tulcea, așezat pe șapte dealuri precum Roma, a fost un port important din cele mai vechi timpuri. Fondat in secolul al VII-lea i.Hr. de daci, Aegyssus, așa cum orașul era cunoscut în antichitate, a fost cucerit de romani care l-au reconstruit după planurile, tehnica și viziunea lor arhitecturală.

Vă propunem să vizitați cele mai importante puncte de atracție ale orașului: Cetatea Aegyssus, situată pe Dealul Monumentului, cetate construită în secolul IV, Biserica Sf. Nicolae, Moscheea Azzizie, Muzeul de Istorie a Deltei Dunării, Muzeul de Arta și Muzeul de Istorie și Arheologie.

După o zi de vizite și explorare, vă invităm să degustați preparate dobrogene la un restaurant local. Vă veți bucura de o sumedenie de arome, specifice diversității bucătăriei dobrogene și Deltei Dunării, de la borș de pește pregătit la ceaun, rețete cu origini turcești, macedonene, lipovenești, grecești și până la cele mai îndrăgite preparate autentic românești.

Maliuc, Crișan și Mila 23

Maliuc este una dintre cele mai tinere așezări ale Deltei. Lacul Fortuna, unul dintre cele mai mari lacuri din regiune, se află chiar la nord de Maliuc. Ai șansa să vezi perechi de lebede și numeroase găini de mlaștină și rațe sălbatice, în timp ce pelicanii albi se adună adesea în număr mare pentru a se hrăni și a se cuibări în jurul acestui lac.

Crișan este principalul punct de plecare dintre Tulcea și Sulina. Un sat de pescari poziționat în inima Deltei, este un punct de plecare excelent și pentru explorarea lacurilor și canalelor din jur. De aici, poți închiria o barcă sau lotcă, de la localnici și poți călători pe Canalul Vechi al Dunării, până la Mila 23 sau în satul Caraorman, care înseamnă Pădurea Neagră în turcă, o rezervație protejată. Bufnițe, vulturi cu coada albă, șoimi, pisici sălbatice, mistreți și lupi, precum și multe plante rare, prosperă în zonă.

Inginerii englezi au măsurat cursul Dunării în mile, începând cu mila 0 în Sulina, pe coasta Mării Negre. Prin urmare, la 23 de mile spre interior, vei găsi Mila 23, un sat de pescuit tradițional. Situată pe un cot al brațului Sulina cunoscut sub numele de „Dunărea Veche”, Mila 23 este una dintre principalele așezări din Lipoveni, descendenți ai refugiaților ruși care au fugit de persecuția religioasă la începutul secolului al XVIII-lea. Deoarece acesta este un bun punct de plecare pentru excursii pe căile navigabile din apropiere, mulți săteni închiriază camere vizitatorilor.

La Sulina, cel mai estic oraș din România, port la Dunăre și la Marea Neagră, este punctul terminal al navelor de croazieră care traversează Delta.

După o plimbare prin Sulina, poți merge pe jos sau poți lua un microbuz spre plaja. Plaja din Sulina nu este amenajată, dar asta nu face decât să-i sporească farmecul.

Te invităm să descoperi și alte locuri de deosebite din România pentru că frumusețea NU este doar în ochii privitorului. Descoperă România via Wens!