De ce să nu ne fie frică de endoscopia digestivă – beneficii versus disconfort

0

Profesorul Marcel Tanțău a vorbit la Doctor online despre beneficiile diagnosticării afecțiunilor digestive cu ajutorul endoscopiei, care este mai mult decât o investigație medicală. Află din emisiune ce boli fi diagnosticate și chiar tratate prin această metodă, dar și mai multe informații despre beneficiile ei.

Abdomenul, este cutia neagră a organismului

”Pe vremuri aceea nu era decât radiologia. Asta o spun și la studenți, ca să vedem în 60 de ani cât a evoluat diagnosticul în afecțiunile digestive, în special. În vremea aceea nu aveam deloc lumină în abdomen. Doar chirurgii, când deschideau abdomenul, vedeau ce se întâmplă. După ce au apărut tehnicile imagistice, ecografie, acestea toate care au adus nu lumină, ci au adus precizări, de ce se întâmplă. Apoi a apărut rezonanța magnetică, care e un alt principiu fizic. Totul este fizică. Fizică de înalt nivel, care ne poate da altfel de relații despre ce se întâmplă în organismul nostru, cum arată organele”, a spus medicul clujean.

Ce este endoscopia digestivă?

Endoscopie digestivă este un examen clinic, nu este o tehnică, este continuarea examenului  clinic al mucoaselor tubului digestiv. Endoscopul este un aparat care permite transmiterea luminii în interiorul tubului digestiv.  ”Sigur că avem nevoie să mânuim această cameră și această optică de captare a imaginilor cu mâinile noastre, pentru a putea pătrunde și a putea face toate meandrele tubului digestiv care nu este drept. Ei, aceste endoscopie acum au trecut la tehnologia îmbunătățire imagini au o cameră video în cap. Din anii 90 s-au înlocuit fibra optică cu un sistem care ne transmite, care transformă informația fotonică în informație electronică și o punem pe ecran. De acolo încolo putem transmite prin internet și totul este tehnologie. Din nou fizică, multă fizică și atunci noi putem să examinăm tubul digestiv. Până nu demult foloseam lumina albă și ne uitam și vedeam cum arată mucoasele, cât sunt de roșiatice, cât sunt de infiltrate, cât sunt de modificate și puteam să descoperim leziuni, fie leziuni benigne, inflamatorii, ulcere și așa mai departe. Fie, mai nou, ceea ce căutăm în mod extrem de profesional și foarte metodic. Sunt leziuni neoplazice incipiente, cancere incipiente, pentru că cancerele digestive explodează în momentul de față”, a spus prof. dr. Marcel Tanțău.

Cancerele de colon au crescut exponențial în 30 de ani

În treizeci de ani au crescut exponențial în special cancere de colon în România, fără să schimbăm genetica, mai spune medicul clujean. ”Când apar cancere, ele își fac o infrastructură sanguină diferită și aceasta ne poate da informații despre ce se întâmplă acolo și ce tip histologic de nouă formațiune apare. Deci avem într-un buton, punem acel filtru și avem două examinări ale mucoasei lumina albă și lumină în bandă îngustă, cum se zice. Și atunci avem informații. Nu numai că o vedem bine, o delimităm bine, ci putem chiar să o caracterizăm, să știm ce avem și cu cine. Fără să mai așteptăm examenul histopatologic”, a explicat profesorul Tanțău.

Disconfort minimal, beneficii extraordinare

Medicul clujean spun că deși este o investigație care poate fi neplăcută, ea poate fi făcută și cu pacientul sedat complet sau parțial.  ”Aceste examinări trebuie să fie omenești. Adică cei care examinăm trebuie să înțelegem că trebuie să le accepte și să le suporte rezonabil, cu un disconfort minimal, pentru că beneficiul pentru ei este extraordinar. Și asta trebuie să înțeleagă pacienții. Noi nu examinăm că vrem să facem, ci că beneficiile pe care le obținem sunt extraordinare”, a mai spus prof. Tanțău în emisiune.

 

Boli ce pot fi depistate printr-o endoscopie digestivă

Printre beneficiile endoscopiei digestive se numără stabilirea unor diagnostice precise, exacte, o cu o conduită terapeutică ulterioară foarte bine standardizată.  De exemplu, investigația poate da informații despre patologia benignă esofagita, hernie hiatală, ulcerele gastrice, gastrite, esofagita eozinofilie, esofagita de reflux, apariția esofagului Barrett, care are risc de adenom, cancerului celular esofagian, sunt o parte din afecțiunile care pot fi depistate prin endoscopia digestivă.

Investigații necesare de la 50 de ani în sus

Vârsta de 50 este menționată în toate ghidurile internaționale.  ”Sperăm și noi în curând să avem screeningul de cancer de colon național, în care efectiv, la 50 de ani, populația românească să primească invitație de la medicul de familie pentru o colonoscopie gratuită de screening, cum se face în toată lumea, sau un test că noi nu o să putem face colonoscopie, o să facem test de sângerare ocultă, care va trebui să fie gratuit și oferit tuturor persoanelor care împlinesc vârsta de 50 de ani și dintre ele să selectăm cele cu testul pozitiv și să le facem colonoscopie, pentru că riscul să le găsim este la 40%”, a mai spus profesorul clujean.

banner