Despăgubiri de 30.000 de lei pentru profesoara din Cluj care a fost insultată de doi elevi pe Facebook și Whatsapp

0

Judecătoria Cluj-Napoca a hotărât ca părinții ai doi elevi cu vârsta sub 14 ani să plătească unei profesoare suma de 30.000 lei, drept daune morale pentru batjocorirea ei pe grupul de Whatsapp al clasei și pe rețeaua de socializare Facebook.

„Profesoara BM de la Școala Gimnazială «Ion Agârbiceanu» din Cluj-Napoca era diriginte la elevii din clasa a VII-a. În martie 2019, unii elevi de-ai săi i-au relatat faptele comise de către doi colegi:

În ultima zi din vacanța mare din anul 2018, Raul – în vârstă de 12 ani – a modificat o poză a profesoarei pe care a asociat-o cu un animal și a postat-o pe grupul de Whatsapp al clasei, iar ulterior în decembrie 2018 a postat tot acolo o altă poză denigratoare, pe care a setat-o apoi ca imagine de grup.

Apoi, în martie 2019, Cosmin – în vârstă de 13 ani – a creat un cont de Facebook pe numele profesoarei, folosind cele două poze primite de la Raul: una a pus-o ca poză de profil, cealaltă ca imagine de coperta a contului. El a dat mesaje colegilor pentru a da accept la cont, spunând că este creat de el.

Profesoara a cerut 50.000 lei despăgubiri pentru rușinea îndurată și publicarea hotărârii într-un cotidian central. A justificat suma pretinsă prin aceea că insulta adusă numelui și imaginii sale a fost popularizată printre elevii din acea clasă, dar și din alte clase, care au aderat la contul fals de FB. În felul acesta i s-a afectat viața sa privată, demnitatea, dreptul la imagine și autoritatea sa profesională.

Pentru că elevii aveau la data faptelor vârsta sub 14 ani, au fost chemați la proces părinții lor. Părinții lui Raul au arătat că acesta a făcut o glumă, o prostie copilărească, modificând o fotografie la care a atașat porecla profesoarei așa cum o cunoaște toată lumea, că a postat pe Whatsapp în afara orelor de curs, că aceasta este o formă a libertății de exprimare, că profesoara nu este membră pe acel grup, care este privat, că a fost nevoit în cele din urmă să se mute la altă școală.

Părinții lui Cosmin au arătat că el nu are cont de Whatsapp, dar a recunoscut că el a deschis contul de FB pe numele profesoarei, dar că l-a șters după o zi”, relatează site-ul vedemjust.ro.

VEZI ȘI:

Ce aplicații revoluționare au creat elevii și studenții din țară la Gala DpIT la Cluj

Soacra primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost reținută pentru dare de mită

VIDEO A fost isterie de Black Friday la Cluj, pentru shaorma gratis

 

banner