Destinație de weekend: Hai la Iași! Descoperă România via Wens

0

Weekendul acesta, te invităm pe meleaguri moldave, la Iași. Pregătește-te, începe România via Wens! Tradiția locală spune că Iașiul a fost construit, întocmai ca Roma sau Constantinopol, pe șapte coline. Orașul Iași are foarte multe atracții turistice, fiind un loc încărcat de povești, cultură și istorie.

Știm ca vii după un drum lung, dar nu pierde vremea la cazare și pornește într-o plimbare spre centrul orașului. Începe cu Palatul Culturii, edificiu simbol al orașului. Clădirea impresionantă reunește patru muzee: Muzeul de Artă, Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei și Muzeul Științei și Tehnicii, dar și Turnul cu Ceas.

Palatul Culturii s-a transformat într-o veritabilă atracție pentru turiști din 2006, imediat dupa reinaugurare. Turnul său central de 55 metri înălțime a devenit faimos datorită ceasului pe care îl găzduiește– vitraliile cadranelor sunt decorate cu cele 12 zodii, iar la fiecare ora exactă, orologiul cântă Hora unirii.

Iașiul mai are de arătat și o serie de biserici deosebite. Începem cu Biserica „Sf. Nicolae Domnesc”, amplasată chiar lângă Palatul Culturii. Biserica a fost construită de Ștefan cel Mare în anii 1491-1492. Este cea mai veche biserică din Iași care s-a păstrat până azi, iar exteriorul ei are un aspect unic. Mergem mai departe și vedem Biserica Sfânta Parascheva pe stil vechi, o biserică ortodoxă construită între 1853-1858, pe locul unei biserici de lemn, mai vechi. 

Emblematică pentru Iași este și Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi, care  a fost ridicată de către voievodul Vasile Lupu între 1637-1639 ca necropolă domnească. De altfel, aici a fost înhumat domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

Înfățișarea mănăstirii este unică datorită ornamentelor exterioare care acoperă întreaga clădire și au fost inițial aurite. În apropiere se află și Catedrala Romano-Catolică. Construcția are formă circulară, rar întâlnită la biserici. Interiorul este dominat de icoana mozaic din altar ce o înfățișează pe Sfânta Fecioară Maria și animat de vitraliile din cele 24 de ogive.

La Iași merită văzut și Palatul Roznovanu. Clădirea a fost inaugurat în 1832 și a fost folosit ca reședința temporară a familiei regale. În 1891, Vasile Pogor a cumparat palatul de la familia Roznovanu, iar clădirea a devenit sediul Primăriei. În timpul Primului Război Mondial a gazduit sedii ale ministerelor, refugiate de la București. Biroul actual al primarului a fost biroul regelui Ferdinand, iar sala de ședințe a Consiliului Local a fost locul în care s-a întrunit Consiliul de Război al României în 1918.

Merită să vezi și Piața Unirii, locul unde s-a jucat pentru prima data Hora Unirii, la 24 ianuarie 1859, cu prilejul unirii principatelor Moldova și Țara Românească.

Oricine trece pragul Capitalei Moldovei nu poate rata “Teiul lui Eminescu” din Copou. Arborele are peste 500 de ani, iar în fața sa este amplasat un bust al marelui poet. Fă o plimbare și pe Aleea Junimea, unde sunt amplasate busturile din bronz ale membrilor, inclusiv cel al Veronicăi Micle.

După atâta istorie și poezie, e timpul pentru un vin bun. Pentru asta, te invităm la Bohotin. Acolo vei avea parte de un traseu turistic, de o degustare și de prânzul la crama Bucium.

Nu plecăm din Iași fără a avea o vedere de ansamblu a acestuia. Cum facem asta? Vizitand Turnul Mănăstirii Golia, unul dintre simbolurile Iașiului și o atracție turistică importantă. Dacă urci cele 120 de trepte, vei avea o panoramă superbă asupra orașului. La 20 de minute de mers pe jos de la Golia găsiți Bojdeuca lui Ion Creangă – primul muzeu memorial literar din România.  Dacă și pe tine te cuprinde nostalgia amintirilor din copilărie, nu rata ocazia să ajungi si pe aceste meleaguri.

Te invităm să descoperi și alte locuri deosebite din România, pentru că frumusețea nu este doar în ochii privitorului. Descoperă România via Wens!

banner