Diabetul și obezitatea merg mână în mână – află mai multe despre programul inCerc

0

Lansat în septembrie 2018 în Cluj-Napoca, Programul „ȋnCerc” de prevenție a diabetului zaharat de tip 2 și a bolilor civilizației la copii a ajutat aproape 3.700 de elevi de 10-12 ani din Cluj-Napoca și peste 4.500 din Ploiești să își îmbunătățească stilul de viață, prin cele două componente: o nutriție adecvată și activitate fizică susținută. Află de ce acest program are succes în rândul copiilor, de la Erika Deac – nutritionist-dietetician și George Istrate, director general Programul “înCerc”, invitați la emisiunea România via Cluj de Via Cluj TV.

Diabetul și obezitatea merg mână-n mână. Odată apărută, obezitatea poate fi cu greu controlată, istoria ei naturală fiind una de creștere de la un an la altul. În România, realitatea reflectă acest lucru – copiii supraponderali sau obezi de azi ar putea fi adulții supraponderali sau obezi de mâine.


Recunoscând acest risc, autoritățile din țara noastră au adoptat în noiembrie 2020 legea prevenției diabetului, o bornă importantă în implementarea unui program național de prevenție și diagnosticare precoce a diabetului zaharat, inițiativă pe care Consiliul Științific al Programului „ȋnCerc” o susține încă din 2017.

Rezultatele Programului „ȋnCerc” în Cluj-Napoca
(septembrie 2018-octombrie 2022)

  • Au fost evaluați 3.682 dintre copiii din ciclul gimnazial de clasa a V-a din 46 de școli din Cluj-Napoca;
  • 29% din ei au fost identificați cu risc de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 și invitați să participe la etapa de consiliere pentru prevenția DZ2;
  • Dintre elevii examinați, 14,6% din copii au fost găsiți cu suprapondere și, respectiv, 21,2% din copii cu obezitate de diferite grade;
  • S-a constatat tensiune arterială crescută la momentul analizei la 8,8% din elevii evaluați;
  • S-a constatat capacitate fizică sub limită la 60,1% din elevi;
  • 42,7% din copii au fost identificați cu probleme de postură corporală și 5,7% cu probleme de acuitate vizuală;
  • Rezultate de succes ale copiilor care au finalizat etapa de consiliere individuală integrată: peste 70% dintre aceștia au înregistrat scăderi ale indicelui de masă corporală, și-au îmbunătățit masa musculară și au pierdut din țesutul adipos în exces.