Doar Clujul și Timișul mai înroșesc harta COVID 19 a țării! E pe bune sau nu se testează destul?

0

Doar județele Cluj și Timiș mai sunt roșii pe harta coeficientul infectărilor cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cumulate la 14 zile și raportate la 1.000 de locuitori. E o autoamăgire că în celelalte județe și în București a scăzut atât de mult numărul de cazuri sau situația e reală?

Să nu ne culcăm pe o ureche. Nu doar că nu se testează destul, dar mulți români cu COVID 19 au trecut pe autodiagnosticare și pe tratament la domiciliu. Nu apar în statistici. Mai sunt asimptomaticii.

Turism medical

În plus, bântuie deja în România tulpina britanică a coronaviruslui. 9 din 10 contacți ai unui pacient din București infectat cu tulpina britanică a coronaviruslui sunt POZITIVI, transmite Ministerul Sănătății. Totuși, de astăzi, Bucureștiul relaxează măsurile sanitare, când multe state din Europa sunt sau intră în lockdown.

Mai mult, se știe că printre măsurile de prevenire a noilor tulpine se numără, oricât de rău ne-ar pica, limitarea circulației persoanelor. Evident, e bine să rămână la nivel de recomandare, nu de obligație. Dar…E un mare dar în legătură cu ce se întâmplă la această oră în România.

E o adevărată nebunie cu turismul medical. Oamenii străbat țara în lung și în lat pentru a se vaccina în centrele unde nu au fost epuizate dozele de vaccin. Dacă noile tulpini sunt aici, cel mai probabil asta e o idee tâmpită. În plus, mai sunt puși pe drumuri și bolnavii cronici și bătrânii. Nu se redistribuie dozele de vaccin, ci se încurajează turismul medical.

Relevanța testelor

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate la nivel național 1.551 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19),dintre care 234 la Cluj. La Cluj, de exemplu, se fac peste 1600 de teste pe zi. Dacă toate județele ar testa cât noi, ar trebui să avem cel puțin 65 000 de teste pe zi plus cele făcute la București. Lucrurile nu stau nici pe departe în acest fel.

La nivel național s-au făcut în ultimele 24 de ore abia aproximativ 9100 de teste, însă specialiștii spun că pentru a avea date concludente ar fi necesare mult mai multe testări pe zi, peste 100 000. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, întrebarea este câte județe ar mai fi pe verde și câte pe galben.

Lucru bun, numărul de decese a scăzut în România sub 100 de persoane. De duminică până luni au fost înregistrate 65 de decese.

La Cluj, 77 de persoane sunt internate în ATI. Avem șase persoane decedate în ultimele 24 de ore.

În spitalele clujene sunt 661 de pacienți, din care 628 din județul Cluj.

9 din 10, infectați

9 din 10 persoane testate – contacți ai unuia dintre pacienții depistați în cursul zilei de vineri cu noua tulpină SARS-CoV-2, varianta B.1.1.7 cu originea în Marea Britanie, au fost depistate pozitiv la testul RT-PCR.

Centrul Național pentru Controlul și Supravegherea Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a informat Ministerul Sănătății cu orivire la rezultatele anchetei epidemiologice în cazul unuia dintre pacienții depistați cu noua tulpină SARS-CoV-2:

Pacientul lucrează la o școală din București.

În cadrul unității de învățământ au fost confirmate cu infecția SARS-CoV-2 un număr de 4 persoane (1 caz confirmat pe data de 14.01.2021 și 3 cazuri în data de 18.01.2021).

În 22.01.2021 au fost testate la INBI „Matei Balș” 10 persoane (cele 4 confirmate și 6 contacți direcți ai acestora). Dintre cele 10 persoane testate, un număr de 9 au fost pozitive la testul RT-PCR.

Confirmarea se va face prin secvențiere în următoarele zile. Persoanele depistate pozitiv sunt fără istoric de călătorie în străinătate.

Măsuri luate de către Direcția de Sănătate Publică București:

Școala a fost închisă, iar în data de 25.01.2021 se va realiza dezinfecție generală, inclusiv nebulizare. Au fost luate măsurile de izolare/carantinare pentru cazuri / contacții cazurilor.

Riscul unui noul val pandemic

„Având în vedere contagiozitatea ridicată a noii tulpini, îndemnul nostru este pentru prudență. Numărul cazurilor este în creștere în foarte multe țări europene și riscul unui nou val al pandemiei este mare și pentru țara noastră. Orice măsuri de relaxare, inclusiv redeschiderea școlilor, pot fi puse în pericol de câteva focare precum cel din școala bucureșteană”, a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

Reamintim importanța respectării măsurilor de prevenție: purtarea corectă a măștii de protecție, evitarea zonelor aglomerate, distanțarea fizică și igiena mâinilor, realizarea testelor COVID-19 și raportarea celor pozitive pentru persoanele care prezintă simptome (febră, tuse uscată, oboseală, mialgii).

Evaluarea riscului general asociat cu răspândirea noilor tulpini în comunitate a fost crescut de Centrul European de Prevenire și Control a Bolilor (ECDC) în urmă cu două zile la ridicat / foarte ridicat. Soluția este vaccinarea cât mai rapidă iar speranțele se leagă de mărirea capacității de producție a furnizorilor Uniunii Europene.

banner