Documentar despre închisoarea de la Sighet, cu Doina Cornea în ultimul său interviu

1

Via Cluj Tv vă invită să vizionați un documentar despre comunism, despre cum a reușit să distrugă elitele intelectuale românești. Documentarul conține și, probabil, unul dintre ultimele interviuri, dacă nu chiar ultimul, pe care l-a acordat Doina Cornea.

Exterminarea elitelor intelectuale dintre 1950-1955 de la Închisoarea din Sighet ar putea reprezinta o ruptură în societatea românească prezentă. Toată lumea se întreabă de ce se întâmplă lucrurile așa cum se întâmplă în România. O cauză a modului în care arată societatea azi poate fi chiar lipsa acestor valori prin eliminarea lor fizică, pe care nu s-a mai gândit nimeni să le înlocuiască cu ceva cel puțin asemănător.


Din perspectiva Doinei Cornea, adevărul nu s-a aflat, chiar și după 30 de ani de la revoluție. Ea face un apel la generațiile ce vin din urmă să cunoască istoria, pentru că acolo se află adevărurile de care avem nevoie pentru a evolua.

Documentarul mai conține și mărturia unui fost gardian de la închisoarea din Sighet, Ioan Chertiție, dar și un interviu cu istoricul clujean Ioan Ciupea.

Via Cluj Tv vă propune vizionarea unui documentar realizat de Cosmina Elena Pop, ca lucrare de licență la absolvirea Facultății de Teatru și Televiziune, specializarea Cinematografie, Fotografie, Media, în 2012. Documentarul a fost realizat în colaborare cu TVR Cluj.

banner