Donald Tusk, mesaj într-o română perfectă la București: Apărați democrația, cum a apărat Duckadam patru penalty-uri

0

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a reușit să electrizeze audiența la ceremonia de preluare a Președinției Consiliul Uniunii Europene de către România, susținând un discurs într-o limbă română fără cusur (sperăm că Dăncilă a fost atentă). Într-o sală a Ateneului Român plină ochi, el le-a cerut românilor să apere democrația la fel cum Helmut Duckadam a apărat patru penalty-uri. Puteți urmări integral discursul lui Donald Tusk. La finalul acestui articol veti putea urmari si discursurile președintelui României, Klaus Iohannis, a premierului Viorica Dăncilă, a președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și a vicepreședintelui Camerei Deputaților (CD), Florin Iordache (președintele CD, Liviu Dragnea, n-a putut sta la masă cu istoria, fiind plecat cu iubițica în concediu). 

In contexte pline de tâlc, i-a citat pe Emil Cioran, Nichita Stănescu și Andrei Pleşu și le-a elogiat pe marile noastre sportive Nadia Comăneci şi Simona Halep.

Donald Tusk le-a cerut oficialilor de la București să apere interesele europene după principiul “omul sfințește locul”. El a mărturisit cu umor că are legături vechi cu România: bunăoară, socrul său a condus o Dacia 1300 iar e posesorul unei Dacii Duster.

Dragnea în vacanță

Lider al partidului de guvernământ și președinte al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a plecat în vacanță cu iubita chiar în timpul vizitei la București a celor mai importanți lideri europeni. Cu backround-ul său, nu pare întâmplător.

La discuțiile cu elita Europei, va fi reprezentat de vicepreședintele Camerei Deputațior, Florin Iordache.

România va conduce în premieră Consiliul Uniunii Europene timp de 6 luni.

Discursul integral al lui Donald Tusk

„Sunt foarte mândru și fericit că voi conduce, împreună cu dumneavoastră, afacerile noastre europene comune în acest semestru al primei președinții române a Consiliului Uniunii Europene.

Sunt convins că, în aceste șase luni, veți interpreta cu energie și înțelepciune o adevărată Rapsodie română. Sunt sigur că președinția dumneavoastră va fi la fel de energică, de românească și de europeană ca muzica lui George Enescu. Și nu o spun doar pentru că ne aflăm la Ateneu în această seară. O spun pentru că știu cât de rezistentă și de creativă este națiunea română.

Cred că, sub bagheta dumneavoastră, orchestra va găsi sunetul potrivit și că veți face tot ce vă stă în putință pentru a lucra ca o echipă pentru apărarea intereselor Europei.

Veți fi gazdele Europei și sunt convins că veți acționa în spiritul proverbului: Omul sfințește locul. Am încredere, de asemenea, că veți acorda importanța necesară respectării regulilor. În această lume în transformare rapidă, în care viitorul ne va surprinde zi de zi, respectarea regulilor și atașamentul față de principii vor juca un rol esențial. După cum spunea Nichita Stănescu într-o frumoasă poezie:

Se apropie viitorul, se aude, se vede/Gândurile pe care le trimit spre el/se-ntorc mai repede ca altădată./Și-mi trec scântei șuierând în viteză/prin suflet, vestindu-l întruna.

În mare măsură, depinde acum de România dacă și în ce fel Europa va depăși provocările viitorului. Depinde numai de dumneavoastră dacă politica românească va fi pentru Europa un exemplu bun sau un avertisment sever. La reuniunea informală de la Sibiu a Consiliului European va fi în joc concepția noastră comună în privința viitorului Europei.

Celor care, își imaginează că în Uniunea Europeană, e un semn de putere să acționezi în afara regulilor convenite și să găsești scurtături , le spun că se înșală. Este un semn de slăbiciune. Celor care fac eforturi pentru a apăra valorile europene, libertatea și drepturile noastre, le spun: continuați lupta! Nu uitați că provocări vor exista întotdeauna și că uneori, după cum spunea Mircea Eliade: Lumina nu vine din lumină, ci din întuneric. Și amintiți-vă și de aceste vorbe ale lui Andrei Pleșu: Toate obstacolele ne par ziduri. Problema e să le tratăm drept oglinzi sau ferestre.

România are puterea de a fascina și de a încânta. În familia mea, prima mașină a fost Dacia o mie trei sute (1300) a socrului meu. Întâmplarea face că, astăzi, socrul fiului meu conduce și el o Dacie Duster.

Totuși, mai mult decât mașinile românești mă fascinează intelectualii și sportivii români. Mircea Eliade, pe care l-am citat mai devreme, Emil Cioran, dadaistul Tristan Tzara, Eugen Ionescu sunt toți eroi ai imaginației mele. La fel ca sportivii de seama Nadiei Comăneci și a Simonei Halep, care încântă publicul din întreaga lume. Dar episodul care mi s-a întipărit cel mai bine în memorie a fost finala Cupei campionilor europeni la fotbal de la Sevilla, din o mie nouă sute optzeci și șase (1986), când Steaua București a învins Barcelona.

Și aș vrea să fac un apel la toți românii, să apere, în România și în Europa, fundamentele civilizației noastre politice: libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viața publică, statul de drept și constituția. Să le apere cu aceeași hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la rând. Atunci, și mie mi s-a părut imposibil! Dar el a reușit. Și voi veți reuși. Pe această cale, vă asigur de tot sprijinul meu.”

Vezi și celelalte discursuri


banner