DONEAZĂ pentru protecția medicilor de familie! Un medic infectat înseamnă 2 500 de pacienți fără îngrijiri medicale

0

Medicii de familie, mulți dintre ei în prima linie a luptei cu noul coronavirus, lansează un apel de urgență către cei care pot să îi ajute cu donatii pentru materiale sanitare de protecție.

Ei au nevoie de masti, manusi, combinezoane, botosi, viziere, sorturi, dezinfectanti, biocide, aparatura de stricta necesitate (pulsoximetre, lampi UV, aparate de oxigen).

Un medic infectat, 2500 de pacienți fără îngrijire

“11 000 de medici de familie, 15 000 asistenti medicali impreuna cu rezidentii de medicina de familie lupta impotriva infectiei SARS_CoV-2, fara echipamente de protectie minimale: masti, manusi, combinezoane de protectie, botosi, vizete, biocide sau dezinfectanti, circuite functionale.

Rezultatul se vede. Avem colegi in izolare, avem colegi in spitale si din pacate, colegi de ai nostri, oameni minunati care au cazut deja la datorie. In urma lor au ramas familii. Lor ce le spunem?”, intreaba Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF).

Asociația arată că Romania a ajuns la 15% personal medical infectat din numarul total de persoane infectate. Daca un singur medic de familie se infecteaza, 2.500 de oameni raman fara îngrijiri medicale de prim contact.

Iar pentru ca dintr-un motiv sau altul ministerul de resort nu asigura integral materiale de protectie, singura speranta pentru medicii de familie vine din zona privata.

Mai multă siguranță la cabinet

Medic primar de medicină de familie și asistent universitar la Universitate de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj, Claudia-Felicia Pop spune că relația medicilor de familie cu pacienții a avut de suferit din cauza pandemiei.

“Sunt medic de familie de 18 ani. Am ales aceasta specialitate pentru ca imi place sa vorbesc cu omul, imi place sa ii acord timp sa imi spuna problemele pe care le are, bucuriile sau tristetile.

Iubesc ceea ce fac. Din pacate evenimentele din ultimul timp, prin distantarea sociala, m-au indepartat putin de ceea ce inseamna cu adevarat medicina de familie: sa ai omul aproape, sa il privesti in ochi, sa il tii de mana, sa vezi bucuria din ochii copilului, sa primesti un zambet in direct…

Imi doresc sa imi desfasor activitatea in conditii de siguranta pentru mine, asistentele mele, rezidentii, studentii in practica, dar si pentru dumneavoastra dragi pacienti.
Va rog sa va ganditi o clipa la dumneavoastra, la siguranta familiei pe care mi-ati incredintat-o.

Va multumesc pentru incredere, haideti sa ramanem in continuare o echipa.
Impreuna, ne va fi bine”, scrie pe pagina sa de Facebook dr. Claudia-Felicia Pop.

Statul, expert în recomandări

“Hai să ne imaginăm că unul dintre medici sau o asistentă este infectată cu noul Coronavirus de un pacient care fie nu știe că este pozitiv, fie nu declară. În câteva zile, tot personalul medical este infectat.

În zilele următoare, câteva sute de persoane se vor infecta. Acestea, la rândul lor, vor infecta alte sute. Și tot așa.

Bine, știm, vei spune că nu merge toată lumea la medic. Și din nou ai avea dreptate. Merg doar cei cu probleme de sănătate, de regulă vârstnicii și copiii foarte mici. Adică exact cei din categoriile de risc major.

Ce se va întâmpla cu aceștia după contactul cu un medic infectat? Dar, dacă ne gândim puțin și la persoana de sub uniforma medicală, la omul care e acolo, viața lui nu contează?

Da, toate întrebările astea ar trebui puse de către stat și reprezentanții lui. Nu se întâmplă asta. Statul oferă cu larghețe recomandări și regulamente.

De exemplu, ”echipamentul trebuie schimbat după fiecare pacient consultat”, sustine AREPMF. Potrivit asociatiei, medicii de familie nu au bani pentru astfel de achiziții.

Donații

AREPMF a initiat din acest motiv o campanie de strangere de fonduri. Conturile in care pot fi facute donatii sunt deschise la Banca Transilvania:

LEI: RO95BTRLRONCRT0277370902
EURO: RO45BTRLEURCRT0277370902

“Tot e ceva ce putem face noi. Acum! E vorba doar de un lucru mărunt care poate salva și schimba vieți. Îți mulțumim!”, incheie AREPMF.