Două unități turistice din Cluj au fost incluse într-una dintre cele mai interesante rețele europene de promovare a patrimoniului turistic. Historic Cafes Route sau Ruta Cafenelelor Istorice funcționează sub autoritatea Consiliului Europei și pune în valoare unele dintre cele mai vechi și mai interesante cafenele de pe bătrânul continent. În România, această rețea include, deocamdată, doar cafenele din Transilvania.
În total, opt cafenele din România au fost incluse în această rută a cafenelelor istorice.
Ruta Cafenelelor Istorice a fost creată sub autoritatea Consiliului Europei, o organizație internațională ce cuprinde 47 de state. Această rută promovează deopotrivă cultura, gastronomia și patrimoniul istoric european. Pentru a fi admise în această rețea exclusivistă, cafenelele trebuie să funcționeze în clădiri vechi de cel puțin un secol și să aibă meniuri legate de istoria regiunii în care se află, spune ambasadorul Consiliului Europei pentru Ruta Cafenelelor Istorice, Arnold Klingeis.
Din Cluj-Napoca, în această rețea a fost inclus cel mai vechi hotel de pe actualul teritoriu al României, Hotel Transilvania. Acest hotel apare și în romanul Dracula de Bram Stoker drept locul în care ar fi înnoptat avocatul britanic Jonathan Harker, venit în Transilvania pentru a-l sfătui pe contele Dracula. De asemenea, în această rețea, a fost inclus și vechiul Casino Chios Social Lounge, locul unde aristocrații transilvăneni se întâlneau în secolul al XIX-lea pentru a bea cafea și pentru a citi ziarele venite din străinătate. Această includere este onorantă, spune actualul proprietar al restaurantului, Ștefan Gadola.
Pe lângă dezvelirea plăcuței care consemnează includerea Chios Social Lounge în selecta rețea culturală de sub autoritatea Consiliului Europei, localul a prezentat primul meniu istoric care reflectă tradițiile culinare ale Clujului, ofertă care este deja disponibilă pentru clujeni și turiștii care ajung în Cluj-Napoca și, în mod special, pentru cei care călătoresc pe primul circuit turistic lansat în cadrul evenimentului de către Historic Cafés Routes pentru punerea în aplicare a obiectivelor propuse în cadrul sesiunii a IX-a a Advisory Forum organizat de Directoratul General pentru Democrație al Consiliului Europei, în data de 2-4 Octombrie 2019, la Sibiu, cu tema ,,Cultural Routes for Cutural Tourism’’.
Momentul cel mai important al evenimentului a constat în prezentarea primului circuit turistic dezvoltat în cadrul Historic Cafés Route pentru promovarea celor 48 de rute culturale acreditate de Consiliul Europei, cu următorul titlu:
Cultural Routes Winter Experience in Romania by Historic Cafés Route
https://untravelledpaths.com/the-winter-historic-cafe-route-experience
În această ofertă, accentul cade pe două elemente principale cu impact în context internațional prin care oferta Historic Cafés Routes România să devină atractivă și competitivă având în vedere competiția imensă în cadrul industriei turismului.
- Dracula – Hotel Transilvania Cluj-Napoca
„Hotelul Transilvania Cluj-Napoca”, este hotelul real din povestea imaginară a romancierului Bram Stoker, despre „Dracula”. După îndelungi cercetări, istoricii au stabilit că „Hotelul Royale” din Klausenburg se identifica cu „Hotelul Transilvania” din Cluj, care, în acele vremuri, purta numele de „Regina Angliei”. În acest hotel a poposit Jonathan Harker în drumul lui spre castelul Bran al contelui Dracula, pentru a media o tranzacție imobiliară a acestuia în Carfax London. Hotelul nu are nimic din opulența aristocratică și fantasmele castelului Bran, ci păstrează, de a lungul celor 500 de ani de existență, simplitatea și austeritatea unui han de altădată, cu camere la parter și etaj, curte interioară și acces liber tuturor trecătorilor interesați să intre pe poarta spre legendă. Camerele simple, cu pat comod și cana de apă, menita să stingă asprimea condimentelor ungurești ale mâncărurilor servite la restaurant, cu meniuri atât de mediatizate ăn asociere cu romanul „Dracula”, își așteaptă oaspeții. Dracula – Hotel Transilvania Cluj-Napoca a fost nominalizat să reprezinte una dintre camerele Hotelului de Gheață și promovat în cadrul proiectului de marketing turistic în România și la nivel internațional, în baza romanului cel mai regizat în istoria cinematografiei, cu un număr de peste 200 de filme.
- Hotelul de Gheață Bâlea Lac
Una dintre celebrele atracții turistice pentru România în sezonul de iarnă este inclus în prima ofertă Historic Cafes Route ca experiență turistică pentru distinșii oaspeți care călătoresc pe ruta istorica a cafenelelor europene, ajung în vârful Munților Făgăraș și se cazează în cabana de pe Lacul Bâlea, membră în Historic Cafés Route.
Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac prezent și anul acesta într-un top mondial al celor mai atractive destinații pentru petrecerea vacanței de iarnă, a fost nominalizat în cotidianul ,,THE STANDARD’’ pentru sezonul no.17 – ,,ART&ICE’’ și de prestigioasa publicație ,,THE TIMES’’ în sezonul no.16 – ,,EUROPA’’ (anul 2022) într-o listă cu 25 de destinații speciale din lume pentru o escapada pe zăpada, alta decât schiul.
Primul circuit HCR include 5 localuri membre Historic Cafes Route de la cu Chios Social Lounge și Hotel Transilvania în Cluj-Napoca, Pardon Café la Sibiu, Palatul Brukenthal la Avrig și la mare înălțime, pe Transfăgărășan Cabana Bâlea Lac amplasată pe o peninsulă în Lacul Bâlea, localuri ce reprezintă prima varianta de itinerariu cu aterizare la Cluj-Napoca.
Pentru a doua varianta cu aterizare pe aeroportul din Brașov, vor fi decorate cu distincția Consiliului Europei oferită prin HCR trei localurii din Municipiul Brașov: cafenelele ,,La Vatra Ardealului’’ și ,,INSPIRATIO’’ din centrul vechi al orașului și ,,Hotel Chitic’’.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: