DRAGOȘ DAMIAN, CEO Terapia, la Via Cluj TV: Putem dona statului 50 000 de tablete de IVERMECTINĂ

1

Terapia Cluj, cel mai mare producător național de medicamente, a informat Ministerul Sănătății că ar putea dona 50.000 de tablete de Ivermectină pentru uz uman dacă acest medicament folosit împotriva paraziților va fi aprobat oficial pentru tratamentul împotriva noului coronavirus. Un răspuns al autorităților este așteptat în termen de 30 de zile.

CEO-ul Terapia Cluj, Dragoș Damian, a declarat pentru Via Cluj TV că, în cazul unui răspuns favorabil din partea ministerului de resort, Ivermectina va fi donată spitalelor, sub controlul medicilor și nu va fi oferită spre vânzare în farmacii.

Anunțul vine în contextul în care tot mai mulți români sunt convinși că Ivermectina, chiar și cea care se găsește în farmaciile veterinare, ar fi un medicament-minune în tratarea cazurilor grave de COVID 19.

CEO-ul Terapia Cluj, Dragoș Damian, spune că Ivermectina pentru uz animal și cea pentru uz uman sunt două produse diferite. Cea destinată oamenilor nu este înregistrată pentru moment în România.

„Există o neînțelegere față de acest produs. În Statele Unite, medicamentul este înregistrat pentru uz uman, în România nu este. Probabil că acolo poate fi utilizat în afara prospectului (off-label), atenție!

Acest lucru înseamnă că indicația (tratament împotriva SARS-CoV-2 – n.red.) nu este în prospect, dar medicul, în baza observațiilor proprii, poate să administreze acest medicament și pentru alte boli dacă crede că este eficient”, a declarat Dragoș Damian.

Acum, medicamentul poate fi adus de oriunde din Uniunea Europeană dar numai pentru indicația de boli parazitare. „Studiile despre eficacitatea Ivermectinei în tratarea pacienților de COVID 19 trebuie puse cap la cap și o autoritate, oricare ar fi ea, europeană, americană, trebuie să evalueze aceste studii și să permită în prospectul medicamentului utilizarea pentru această indicație.

Dar sunt niște etape pentru orice medicament. De exemplu, paracetamolul nu poți să îl aduci peste graniță și să îl vinzi prin farmacii fără ca medicamentul să fie înregistrat în România”, a declarat CEO-ul Terapia Cluj, Dragoș Damian. Cât ar costa un tratament cu Ivermectină, aflați din interviu.

Avertismentul ANSVSA

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor susține că, în prezent, toate produsele medicinale veterinare care conţin ivermectină sunt autorizate doar pentru utilizarea la animale.

Acestea trebuie utilizate numai de către medicii veterinari sau sub supravegherea acestora, conform indicaţiilor specificate în prospect.

„În ceea ce privește utilizarea ivermectinei la oameni în combaterea COVID-19, precizăm faptul că sunt în desfăşurare numeroase studii clinice umane, studii care au fost înscrise în Registrul Uniunii Europene al trial-urilor clinice.

Odată ce respectivele studii vor fi finalizate, în funcţie de rezultatele obţinute, acestea pot sta la baza depunerii unor cereri de autorizaţii de punere pe piaţă a medicamentelor de uz uman pe bază de ivermectină în scopul combaterii COVID-19.

Vă avertizăm ca utilizarea la oameni a produselor medicinale veterinare care conţin ivermectină poate avea consecințe dintre cele mai grave asupra sănătăţii umane”, arată ANSVSA.

Te-ar putea intersa și:

Specialist USAMV: NU folosiți medicamente veterinare pentru tratamente la om!

banner