Specialist USAMV: NU folosiți medicamente veterinare pentru tratamente la om!

2

Profesorul Călin Gherman, șeful disciplinei de Parazitologie din cadrul USAMV Cluj-Napoca, spune că un produs fabricat pentru medicina veterinară în niciun caz nu trebuie să fie folosit în medicina umană. Există echivalente cu aceeași substanță activă. În cazul substanței Ivermectin, despre care există indicii că ar fi eficientă în tratarea infecției cu COVID-19, există un echivalent în medicamentele destinate uzului uman: Stromectolul.

În contextul apariției unor informații în spațiul public cu privire la substanța numită Ivermectin, de obicei folosită în tratamentele veterinare, care ar fi eficientă în tratarea infecției cu COVID-19, Via Cluj TV începe o serie de mici interviuri cu specialiști din domeniu, pentru a afla veridicitatea acestor informații.

Profesorul Călin Gherman, șeful disciplinei de Parazitologie din cadrul USAMV Cluj-Napoca, spune că Ivermectinul face parte dintr-un grup mai mare de substanțe active, numite Avermectine, care sunt, de fapt, antibiotice cu efect antiparazitar. Este înrudit cu streptomicina.

”Există foarte multe substanțe care se folosesc atât în medicina umană , cât și în medicina veterinară, începând cu binecunoscutele antibiotice: și noi folosim streptomicină, eritromicină, ca și medicina umană. Dar un produs ca atare de uz veterinar, fabricat de o companie mai mare sau mai mică, cu destinație clară pentru medicina veterinară nu cred că se va indica vreodată a fi folosit în medicina umană. Dar, sunt multe substanțe active care și-au găsit echivalent și în medicina umană. Adică, ivermectinul există în nenumărate produse de uz veterinar, cel puțin pe piața românească în cel puțin 20 de astfel de produse comerciale. În același timp, ivermectinul este prezent și într-un produs destinat medicinei umane: Stromectolul. Este același Ivermectin, dar nu este un produs comercial de uz veterinar destinat folosirii terapiei la om. NU exista așa ceva, ca un produs făcut, fabricat pentru medicina veterinară să fie folosit în medicina umană. Există echivalente cu aceeași substanță activă”, a precizat profesorul de parazitologie de la USAMV Cluj-Napoca, Călin Gherman.

”Am citit și eu câteva articole potrivit cărora ivermectinul demonstrează o activitate antivirală împotriva Sars-Cov2, în studii in vitro. Recent am citit c sunt declanșate și studii CPO. În mond cert, in vitro are acțiune inhibitoare asupra dezvoltării virusului. Acum, rămâne de văzut în ce măsură studiile clinice o să demonstreze eficacitatea în terapia infecției la om. Dar asta este o problemă de medicină a omului, nu de cea veterinară”, a precizat prof. Gherman de la USAMV Cluj-Napoca.

Citește și:

DRAGOȘ DAMIAN, CEO Terapia, la Via Cluj TV: Putem dona statului 50 000 de tablete de IVERMECTINĂ


banner