Legea salarizării personalului din Educație scoate profesorii, din nou, în stradă. Federația din care face parte Sindicatul Liber din Învățământul Preuniversitar Clujean va organiza un protest la București, în fața Guvernului. Sindicaliștii cer o salarizare echitabilă atât pentru cadrele didactice, cât și pentru personalul nedidactic. Cele trei federații sindicale din Educație vor ieși, din nou, în stradă, în 1 februarie, între orele 12 și 13, să protesteze în Piața Victoriei, în fața Guvernului. Anunțul a fost făcut de Lucia Cojocaru, președintele Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar Clujean (SLIPC) în emisiunea România via Cluj.
Noua lege a salarizării personalului din Educație nemulțumește profesorii și personalul nedidactic și auxiliar. Angajații din Educație sunt plătiți cu un coeficient de salarizare 2,63 (un profesor debutant) maxim 3 (un profesor cu vechime), în condițiile în care cel mai mare coeficient este de 12 (salariul președintelui României).
”Suntem chiar la coada acestei grile de ierarhizare, astfel încât noi dorim ca debutantul să aibă un salariu motivant, mai ales că statisticile arată că în următorii 2-3 ani foarte mulți colegi de-ai noștri se pensionează, mai ales cei care au terminat facultatea înainte de 1989, astfel încât tinerii care vor dori să intre în învățământ să aibă un salariu motivant și noi am dori ca acest salariu să se dea în funcție de performanță, nu în funcție de vechime”, a spus Lucia Cojocaru la Via Cluj TV.
Un profesor debutant din România are, în acest moment, un salariu de 2500-2600 lei.
Protest în stradă
Sindicaliștii cer aplicarea în integralitate a Legii 153 din 2017, mai ales la personalul nedidactic. ”Am avut o acțiune de protest în luna decembrie, în fața Parlamentului, tot pentru acest segment, personalul nedidactic. Această categorie de salariați este total văduvită. La ora actuală au 1700-1800 de lei în condițiile în care nu mai primesc niciun spor de periculozitate și așa mai departe, cum aveau mai demult”, a explicat Lucia Cojocaru.
Cele trei federații sindicale din Educație vor ieși, din nou, în stradă, în 1 februarie, între orele 12 și 13, să protesteze în Piața Victoriei, în fața Guvernului.
Legea Educației, contestată
Noua Lege a Educației va intra în dezbaterea parlamentului, la începutul acestui an. Până acum, acestui proiect de lege i-au fost aduse sute de amendamente. Nici vechea lege a Educației nu a fost scutită de modificări. Din 2011, Legii Educației i-au fost aduse cel puțin 112 modificări, conform Edupedu.ro, dintre care șase modificări au fost aduse doar în 2022.
Află din emisiune ce modificări aduce noua lege, cu bune și cu rele.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: