UPDATE: Premiera „Buzunarul cu pâine” de la Teatrul de Păpuși Puck se amână

0

UPDATE: Premiera spectacolului ,,Buzunarul cu pâine”, de Matei Vișniesc, în regia Ibolyei Varga, programată astăzi, 13 mai, de la ora 19.00, la sediul Teatrului de Păpuși „Puck” se amână, a anunțat managerul Emanuel Petran. Noua dată a premierei va fi anunțată în perioada următoare.

„În calitate de manager al Teatrului de Păpuși Puck îmi cer scuze publicului, partenerilor și presei pentru acest inconvenient. Voi organiza o conferință de presă pe această temă luni, 17 mai, de la ora 12, la sediul instituției”, declară managerul Emanuel Petran.

Contravaloarea biletelor achiziționate va putea fi returnată. De asemenea, biletele vor putea rămâne valabile pentru reprezentațiile viitoare.

Teatrul de Păpuși „Puck” îi așteaptă pe clujeni joi, 13 mai, de la ora 19, la o premieră. Este vorba de „Buzunarul cu pâine”, după Matei Vișniec, în regia Ibolyei Varga. Despre această piesă a vorbit la Via Cluj TV actorul Emanuel Petran, directorul teatrului.

„Buzunarul cu pâine” este o tragicomedie absurdă despre conștiință, despre omenie, despre moarte și, în același timp, o critică adusă convențiilor morale în care se complace omul modern.

„Acesta, obsedat de sistemul de valori morale complexe pe care le-a construit, nu abandonează problema, dar nici nu o rezolvă. Stă și dezbate. Își umple buzunarele cu pâine, aruncă pâine în puț cu nemiluita în loc să scoată câinele disperat.

Amână să acționeze eficient. Caută responsabili, caută soluții, face planuri, delegă acțiuni de salvare. Toate acestea le face de regulă din confortul unui fotoliu, în adăpostul teoriilor, perorând discursuri despre cauze nobile”, declară Varga Ibolya.

Astfel, viața trece pe lângă omul actual, cu dramele sale reale, fără să-l absolve de povara conștiinței încărcate. Omenia trădată se răzbună, spațiul se umple de incertitudine și de mirosul morții.

“Această piesă este un caz de transformare a unui fapt divers în metaforă. Iată ce forță poate să aibă un eveniment banal în sine, când este trecut prin filtrul unei reflexii, când are putere metafizică.

Mi s-a mai întâmplat, de atunci, să scriu pornind de la fapte diverse, dar niciodată nu am avut o revelație atât de puternică și o situație dramatică ieșită dintr-un context real atât de impresionant.

E o piesă importantă pentru mine, care mă duce înapoi în România, în perioada în care eram profesor, în perioada în care eram și tânăr scriitor, și dramaturg, și poet, și credeam că literatura avea un rol de denunțare, un rol critic.

Toate aceste evenimente, acum, odată cu acest spectacol montat la televiziunea română, revin brusc în amintirea mea.

Sunt foarte încântat în primul rând de faptul că această piesă a supraviețuit, a trecut dincolo de frontierele timpului, de frontierele generaționale, a trecut și de frontierele limbii pentru că a fost jucată și în Franța, și în câteva alte țări. Când o piesă traversează trei decenii, poate că într-adevăr a captat ceva general uman.” (Matei Vișniec, în interviul consemnat de Ada Maria Ichim).

Spectacolul face parte din programul „Nocturne”, cuprinzând momente artistice destinate publicului tânăr și adult, lansat de Teatrul „Puck” cu ani în urmă.

Regia este semnată de Varga Ibolya, scenografia de Radu Lărgeanu, muzica de Venczel Péter. Distribuția este alcătuită din Laura Corpodean și Adina Ungur, iar Cosmin Cîrlea asigură figurația.

Spectacolul va fi prezentat în limba română. Vârsta minimă recomandată este de 14 ani.

Cum se achiziționează biletele

Biletul de intrare la spectacolele jucate la sediu de luni până vineri va costa 28 de lei (pentru adulți), 14 lei (pentru pensionari) și 7 lei pentru preșcolari, elevi și studenți).

Biletele se achiziționează de la casieria din foaierul teatrului, înainte de intrarea la spectacol.

Reguli de acces

Accesul publicului la spectacolele Teatrului „Puck” se va face cu respectarea normelor în vigoare pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus. Astfel, spectatorii sunt rugați să respecte toate condițiile impuse de starea de alertă și să poarte mască de protecție.

De asemenea, este recomandat să ajungă mai devreme cu aproximativ 30 de minute, pentru achiziționarea biletelor și pentru efectuarea triajului epidemiologic, pe baza verificării temperaturii.

Persoanele care nu acceptă să le fie verificată temperatura nu vor avea acces în locație. De asemenea, va fi interzisă intrarea persoanelor care manifestă febră sau probleme respiratorii.

Spectatorii își vor dezinfecta la intrare mâinile. Consumul de alimente și băuturi în locație este interzis. Numărul maxim de persoane admise la un eveniment este de 24.

Mai multe detalii, aici. http://teatrulpuck.ro/masuri-si-reguli-pentru-evenimentele-actiunile-culturale-organizate-in-aer-liber-pe-perioada-starii-de-alerta-pentru-prevenirea-raspandirii-covid-19/

Despre Teatrul de Păpuşi „Puck”

Teatrul de Păpuşi „Puck” a fost înfiinţat în 1950 și se află în subordinea Consiliului Județean Cluj. Palmaresul instituției cuprinde peste 300 de premiere, atât la secţia română, cât şi la cea maghiară, precum și importante premii şi nominalizări. Repertoriul actual al Teatrului de Păpuşi „Puck” este alcătuit din aproximativ 30 de titluri de spectacole pentru copii.

Începând cu anul 2002, instituţia clujeană este gazda Festivalului Internaţional „Puck”, unul din evenimentele importante ale Clujului, iar din septembrie 2017 a inițiat Festivalul Stradal „WonderPuck”, un eveniment dedicat întregii familii.