Eroii din Grupul Șușman, comemorați în Munții Apuseni

0

Membrii unuia dintre cele mai active grupuri armate de rezistență anticomuniste vor fi comemorați în Munții Apuseni. Este vorba de grupul Șușman, condus de fostul primar liberal din Răchițele, Teodor Șușman senior. Din grup mai făceau parte și membri ai PNȚ, precum și săteni care nu au făcut niciodată politică.

Instaurarea comunismului în România a provocat reacția mai multor grupuri sociale. În zona Munților Apuseni s-au format zeci de grupuri, formate mai ales din moți, care s-au opus bolșevicilor cu arma în mână. Unul dintre cele mai importante astfel de grupuri a fost cel condus de Teodor Șușman, fostul primar al comunei Răchițele. Mai mulți membri ai familiei Șușman au fost uciși în confruntarea cu trupele de Securitate. Ei vor fi comemorați în aceste zile, într-o acțiune organizată de Clubul Monarhiștilor Clujeni și de Asociația Foștilor Deținuți Politici din România, spune istoricul Cornel Jurju.

În afară de grupul condus de Teodor Șușman în zona Răchițele, a mai existat un grup de rezistență armată, format din membrii unei alte ramuri a familiei Șușman. Cel de-al doilea grup a acționat în zona Poșaga. Și membrii acestui grup au fost uciși de securiști.

banner