Este sau nu responsabilă România pentru Holocaust? Răspunde istoricul Leonard Horvath

0

Una dintre cele mai negre pagini din istoria România este reprezentată de Holocaust. În urmă cu câteva zile, la Iași, au fost comemorate victimele Holocaustului, însă acesta nu este decât un pas spre asumarea unei istorii lipsite de onorabilitate și spre a face totul pentru ca asemenea orori să nu se mai întâmple, este de părere istoricul Leonard Horvath, de la Universitatea Babeș-Bolyai.

În fapt, pe teritoriul României au existat mai multe Holocausturi, iar autoritățile române sunt pe deplin vinovate pentru multe dintre aceste episoade. Există un Holocaust care a fost îndreptat împotriva evreilor care trăiau în Regatul României. Antisemitismul din perioada interbelică, larg prezent în societatea românească, a dus la adoptarea primelor legi antisemite în timpul în care Octavian Goga era premierul României. În timpul rebeliunii legionare, a avut loc uciderea în masă a evreilor din București. În timpul în care România era condusă de criminalul de război Ion Antonescu, au avut loc episoade precum pogromul de la Iași.

Un alt Holocaust a avut loc dincolo de Nistru, în teritoriile ocupate de România. În acesta au pierit mai ales evrei și romi. România este vinovată de episoade detestabile, precum masacrul de la Odesa.

Un alt Holocaust a avut loc în Transilvania de Nord, ocupată de Ungaria. Evreii din orașele și satele din regiune au fost deportați la Auschwitz. Printre ei, s-a numărat și viitorul laureat la Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel. Vina pentru aceste atrocități aparține mai ales extremiștilor din Partidul Crucilor cu Săgeți, instalați la putere în Ungaria de către naziștii germani.

În acele vremuri întunecate, au existat și personalități care s-au opus atrocităților. Printre ele, Regina Mamă Elena a României, care a fost declarată Dreaptă între Popoare, ori Fericitul Cardinal Iuliu Hossu, beatificat de Papa Francisc în 2 iunie 2019.

Mai multe detalii, în emisiunea România Via Cluj, în care Leonard Horvath s-a aflat în dialog cu realizatorul Claudiu Pădurean.