Sindicaliștii CNSRL Frăția ies în stradă: Vezi când e protestul și care sunt revendicările

0

Cea mai mare confederație sindicală din țară, CNSLR Frăția, va organiza joi, 27 octombrie 2022 de la ora 12.00, un protest. În fața Prefecturii Cluj sunt așteptați aproximativ 500 de sindicaliști din județele de nord-vest ale României. Află mai multe despre revendicările membrilor CNSRL Frăția de la Ovidiu Bota, președintele filialei clujene a acestei confederații sindicale, invitat la România via Cluj de la Via Cluj tv.

Acțiuni similare de pichetare vor avea loc în București, Bacău, Constanța, Iași, Târgu Mureș, Târgu Jiu și Timișoara pentru creșterea salariilor și pensiilor angajaților români. În București, acțiunile de protest vor avea loc în fața Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și a Ministerului Finanțelor Publice începând cu ora 12.00 iar la Ministerul Energiei la ora 13.00.

Lista de revendicări

  1. Creșteri salariale pentru a face față creșterii costului vieții;
  2. Compensații pentru persoanele care au dificultăți în a-și plăti facturile la utilități/ energie/ chirie, pentru a-și asigura condițiile de trai decente, precum și dreptul la hrană, toate acestea fiind drepturi ale omului și trebuind protejate. Aproximativ 9,5 milioane de lucrători  în U.E. au avut deja dificultăți în a-și plăti facturile la energie înainte de începerea crizei costului vieții. Costurile în creștere ale alimentelor și ale altor bunuri esențiale forțează milioane de lucrători să facă alegeri dureroase și îi împing pe mulți în sărăcie.
  3. Plafonarea prețului la energie/gaze, în special pentru persoanele fizice, precum și aplicarea unei taxe suplimentară pe profiturile excesive ale companiilor din aceste domenii, pentru a nu li se permite să speculeze această criză, coroborate cu alte măsuri pentru a împiedica marile corporații să-și mute profiturile în paradisuri fiscale.  Până în iulie anul acesta, costul gazului și al electricității a crescut cu 38% în Europa față de anul trecut, iar costul continuă să crească. 
  4. Aplicarea de măsuri naționale și europene de sprijin anticriză pentru protejarea veniturilor și locurilor de muncă în industrie, servicii și sectorul public și pentru finanțarea măsurilor sociale pentru a putea face față acestei crize și proceselor de tranziție justă.
  5. Reformarea funcționării pieței energetice a Uniunii Europene. Recunoașterea faptului că energia este un bun public, precum și nevoia de investiții pentru a aborda cauzele fundamentale ale crizei, cum ar fi investițiile insuficiente în energia verde și consecințele privatizării în acest sector.
  6. Deschiderea spre un dialog constructiv cu sindicatele pentru elaborarea și  implementarea de măsuri  anticriză prin dialog social, conștienți fiind de gravitatea și urgența situației.
  7. Creșterea imediată a pensiilor, fiind categoria cea mai defavorizată. 

În paralel cu declanșarea acțiunilor de protest, reprezentanții Confederației CNSLR-Frăția vor continua demersurile pentru a convinge Guvernul să ia toate măsurile necesare stopării crizei costului vieții.

banner