Expert Banca Mondială: Cluj-Napoca, orașul cu cea mai rapidă creștere din Uniunea Europeană

0

Cluj-Napoca a avut, potrivit Eurostat, cea mai rapidă creștere din Uniunea Europeană, în ultmii 19 ani. Afirmația aparține expertului Băncii Mondiale, Marcel Ionescu-Heroiu și a fost făcută în cadrul maratonului de business RePornim economia, organizat la Cluj de Camera de Comerț a Franței.

”Clujul, în momentul de față, poate lucru puțin cunoscut, este orașul cu cea mai rapidă creștere din Uniunea Europeană. Eurostatul culege date pentru cele mai mari orașe din UE. Și dacă ne uităm la perioada în care au fost culese datele, 2000-2019, deci într-o generație, PIB-ul Clujului a crescut de 4,5 ori. În momentul de față este orașul cu cea mai rapidă dezvoltare din Uniunea Europeană”, a declarat Marcel Ionescu-Heroiu.

Expertul Băncii Mondiale a mai spus că nu doar Clujul e pe un trend ascendent, ci și Bucureștiul Oradea și Timișoara. De altfel, România per ansamblu a avut o creștere economică și un parcurs pozitiv al comerțului exterior.

“Mulți români plâng după fabricile mari de pe vremea comuniștilor, dar dacă ne uităm la exporturi, din 1990, până în 2019 exporturile României au crescut de 25 de ori”, a mai spus Heroiu.

Ascultă declarația înregistrată de RFI AICI.

Marcel Ionescu-Heroiu este expert senior în Dezvoltare Urbană la biroul Băncii Mondiale din București.

Probleme logistice

Totuși, investitorii străini care au venit sau vor să vină România se plâng de calitatea infrastructurii de aici, spune deputatul Radu Moisin, președintele Grupului de prietenie dintre Camera Deputaților din România și Adunarea Națională a Franței.

”Întotdeauna, comunitatea franceză și francofonă de afaceri din România a sesizat faptul că România pe termen mediu și lung nu mai poate fi competitivă cu celelalte țări din Europa, dacă nu își rezolvă partea de infrastructură rutieră. Și nu mă refer, spre exemplu, doar la afirmațiile conducerii Dacia-Renault, uzina de la Mioveni, cu și la recenta afirmație a directorului fabricii Ford și Craiova, care e cu capital american, care spunea că trenurile cu marfă de la Craiova până la granița cu Ungaria fac pe calea ferată 14 ore. Or, 14 ore ca să transporți niște autovehicule de la Craiova la Arad este fabulos și, evident, necompetitiv”, a declarat deputatul Radu Moisin în cadrul conferinței.

La Cluj-Napoca, Timișoara și Oradea a avut loc un maraton de business, organizat de Camera de Comerț a Franței în România, sub semnul repornirii economiei încetinite de pandemie.

banner