Direcția Patrimoniu Cultural Universitar a Universității Babeș-Bolyai, prin Galeria Paul Sima, invită publicul la vernisajul expoziției ARTMiND(s), realizată în colaborare cu Departamentul de Pictură al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca. Expoziția reunește lucrările a opt artiști, studenți și absolvenți ai Departamentului de Pictură, care au expus de-a lungul timpului în spațiile universității.
Fiecare lucrare expusă înglobează semnificația și discursul personal al autorului, relevând individualitatea și originalitatea acestuia. Caracterul eclectic al expoziției este susținut prin diversitatea temelor abordate și a manierelor de lucru.
Expun Maria-Luiza Balan, Maria Chiorean, Mihaela Coandă, Cătălin Iurian, Vasile Nițelea, Mara Popa, Alexandru Révész și Mădălina Vîrgolici.
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 25 iunie 2024, la ora 18:00, în spațiul Galeriei Paul Sima (Clubul Casei Universitarilor, strada Emmanuel de Martonne nr. 1).
Expoziția poate fi vizitată până în data de 2 septembrie, de luni până vineri, în intervalul orar 15:00–17:00. Intrarea este liberă.
Despre lucrări
Expoziția de față reunește o serie de lucrări centrate în jurul câtorva teme prevalente: explorarea spațiului oniric, în diverse sale ipostaze, manifestări personale transpuse în diverse forme influențate de stările și emoțiile resimțite, sentimente viscerale și ideologii personale care prind viață prin intermediul tușelor, punctelor și petelor de culoare.
Aspectul mozaical al expoziției induce ideea unui discurs artistic fragmentat, care are totuși la bază o caracteristică comună: nevoia de escapism. Majoritatea lucrărilor se nasc și explorează alternativ, personal și nu unul firesc sau cotidian. Realitatea reprezintă eșafodul pe care majoritatea artiștilor construiesc. Fiecare tușă de culoare adâncește clivajul între sine și concret.
Fiecare lucrare înglobează o direcție proprie, o viziune bine concentrată care prezintă un spectru pictural individual, ce își păstrează o oarecare uniformitate prin elementele tehnice recurente, precum tușele fluide, cromatica neutralizată și simplificarea formelor.
Lucrările aparțin unei serii de studenți și absolvenți ai programelor de studiu ale Departamentului de Pictură al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca. În spatele fiecărei lucrări se află o expoziție. În spatele fiecărei expoziții se află oportunitatea de a exprima și de a manifesta o viziunea personală.
Prin cumularea acestor lucrări în cadrul unei expoziții colective retrospective, lucrări care au rămas în patrimoniul universității la sfârșitul expozițiilor, invităm privitorii să reflecte asupra mesajului individual pe care fiecare autor îl prezintă și să observe similitudinile și notele de originalitate, pe măsură ce sensul și semnificația expoziției se va manifesta de la sine.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: