Femeile însărcinate, mai expuse la infecția cu COVID-19 – totuși virusul NU trece prin placentă

0

”Femeile însărcinate sunt mai expuse decât restul populației la orice infecție, pentru că sarcina duce la scăderea apărării imunologice, la scăderea capacității organismului de a reacționa, mai ales că acolo sunt două entități care folosesc aceleași resurse”, spune acad. prof. dr. Florin Stamatian, medic ginecolog și neonatolog, invitat la Doctor online.

Cel mai periculos lucru pentru sarcinile mici este febra foarte mare. ”Covid-ul nu dă o febră foarte mare, ca gripa clasică, de exemplu. Covid-ul merge până undeva la 38 de grade, deci n-ar fi chiar așa de periculos, pentru că nu virusul ca atare, ci starea febrilă  este cea care influențează evoluția și schimburile dintre mamă și copil”, a mai declarat medicul Florin Stamatian.

Deși încă nu există statistici fundamentate pe un număr semnificativ de cazuri, pentru a fi reprezentativ eșantionul, medicul clujean spune că există studii și în această fază care arată că noul coronavirus nu s-ar putea transmite de la mamă la făt.

”La nivelul celulelor placentare există niște receptori și citochine care nu permit intrarea coronavirusului să treacă transplacentar”, a precizat medicul clujean. Cu toate acestea, riscul de îmbolnăvire de la mamă la copil poate interveni ulterior nașterii.

Cum se poate proteja o femeie gravidă de infecția cu noul coronavirus? Au femeile însărcinate diagnosticate cu COVID-19 risc crescut de complicații în sarcină? Aflați răspunsul la aceste întrebări de la acad. prof. dr. Florin Stamatian, medic ginecolog și neonatolog, invitat la Doctor online.

Emisiunea Doctor online este realizată cu sprijinul Google Journalism Emergency Relief Fund.

banner