Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT) revine în Piața Unirii din Cluj-Napoca în perioada 15-18 septembrie 2022 cu mesajul „Promovăm România prin lectură!”. FICT, în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, susține cultura scrisă română și universală.
„La fel ca la precedentele ediții, ne dorim să sărbătorim Cartea și Cultura Scrisă prin evenimente inedite. FICT a reușit să strângă în jurul Cărții peste 50.000 de vizitatori la ediția din 2021, în ciuda situației sensibile prin care a trecut întregul mapamond în ultimii ani.
Asta ne arată că FICT este un eveniment de referință în peisajul cultural național și internațional, că lumea are nevoie de carte, de lectură.Mesajul de anul acesta, Promovăm România prin lectură, dorește să fie un îndemn, un semnal de alarmă, că românii trebuie să citească mai mult, că trebuie să împânzim rețelele de socializare cu cărți, nu doar cu fotografii cu cafele sau cu ce mai mâncăm.
Să arătăm ceea ce citim, căci dar din dar se face Rai. Și cartea poate să salveze vieți. Și o face! Ca în fiecare an, ediția aceasta va aduce pentru iubitorii de carte din Cluj autori recunoscuți la nivel internațional, evenimente inedite, spectacole, expoziții, toate cu scopul de a atrage și tinerii spre lectură”, a declarat Gabriel Bota, directorul Festivalului Internațional de Carte Transilvania.
Cele mai importante edituri din România
Potrivit organizatorilor, în cadrul ediției din acest an vor participa cele mai importante edituri din România, vor avea loc lansări de carte, colocvii și conferințe cu invitați speciali din Norvegia, Elveția, Polonia, Franța.
Printre autorii confirmați până în acest moment se numără: Lars Saabye Christensen, Thomas Enger, Andreas Saurer, Patrick Deville.
Despre FICT
Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT) este un festival de anvergură internațională care susține cultura română. În fiecare an, în cadrul festivalului sunt prezente cele mai importante edituri naționale și au loc peste 100 de lansări de carte, sunt prezenți invitați de onoare din diferite țări, au loc întâlniri cu scriitori români urmate de sesiuni de autografe și lecturi publice, recitaluri de poezie, conferințe, colocvii, spectacole de teatru.
Festivalul Internațional de Carte Transilvania reunește astfel an de an toate laturile artei într-un proiect unic european, contribuind direct la stimularea interesului pentru cultură și lectură.
FICT are un caracter educativ, științific, cultural și social, având scopul promovării cercetării științifice, a culturii române, a spiritului civic, susținerii publicațiilor științifice de specialitate, a materialelor de popularizare, organizării de manifestări științifice și expoziționale, cointeresării opiniei publice în activitatea de ocrotire a patrimoniului transilvănean și național
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: