Feteasca Albă, cel mai cultivat soi românesc

0

Unul dintre cele mai fermecătoare soiuri de struguri nobili pentru vin din România este Feteasca Albă. Este, practic, cel mai cultivat soi românesc. Specialiștii estimează că acest soi este cultivat pe mai mult de 25.000 de hectare.

Greutatea unui strugure variază între 100 și 250 de grame. Miezul boabei este zemos, nearomat. Soiul de struguri este autofertil, rezistent la ger, dar sensibil la putregaiul cenușiu.

Experții spun că acest soi provine din alt soi românesc, Feteasca Neagră, care a suferit o mutație genetică. Nucleul genetic al acestui soi se află în regiunea Moldovei.

Feteasca Albă are o putere mare de acumulare a zaharurilor. Cele mai bune vinuri preparate din acest soi de struguri sunt maturate în butoaie de stejar și învechite în sticle. Gustul vinului este echilibrat, generos și delicat, iar strugurii cultivați în zone mai răcoroase câștigă în aciditate.

Vinul bun este întotdeauna mai apreciat dacă este servit alături de o brânză de calitate foarte bună. Așa este brânza maturată produsă de fermierii locali din comuna sălăjeană Sâg. Fabrica de brânză din Sâg a fost dezvoltată în parteneriat cu specialiștii Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, în cadrul unui proiect al GAL Poarta Transilvaniei.


banner