Fumatul, principalul factor de risc în cancerul pulmonar

0

În România, sunt diagnosticate aproximativ 11.000 de cazuri noi de cancer pulmonar în fiecare an. Această cifră reprezintă a opta parte din numărul de cazuri de cancer diagnosticat în fiecare an în România.

”Aceste cifre sunt cu adevărat îngrijorătoare, dacă ne gândim că în fiecare 18 secunde pe mapamond cineva decedează în urma acestei afecțiuni”, a spus, la Doctor online, dr. Paul Kubelac, medic specialist oncolog.

Din păcate, mortalitatea este una mare, în cazul acestui timp de cancer, din cauza diagnosticării tardive.

Factorii de risc în cancerul pulmonar

”Incontestabil, în cazul cancerului publinar cel mai mare factor de risc este fumatul. Această asociere dintre fumat și cancer pulmonar este demonstrată din punct de vedere științific din anii 1950, când au fost primele studii de asociere. Putem zice astăzi că peste 85% dintre aceste cancere sunt în legătură cu fumatul, atât prin numărul de țigări care sunt fumate în fiecare zi, cât și durata expunerii, care, se pare, este un factor de risc mult mai important decât cantitatea de tutun consumată. Pentru celelalte 15% dintre cazuri care nu au o legătură certă cu fumatul, discutăm de alți factori de risc, fie că vorbim despre o expunere la radon, la radiații ionizante sau alte constelații care pot duce la apariția acestei boli”, a mai spus dr. Kubelac.

Simptomele bolii

Orice simptom respirator la un vechi fumător reprezintă un semnal de alarmă, care ar trebui să-l facă pe pacient să se adreseze medicului de familie sau medicului specialist. Este vorba despre tuse cronică, rebelă, persistentă sau modificarea caracterului unei tuse. Dispneea este și ea un simptom, faticaticabilitatea (oboseală), scădere în greutate fără un motiv aparent etc, sunt semne care ar trebui să direcționeze pacientul către medic.

”De obicei, când apar simptomele discutăm de o boală destul de avansată”, a mai precizat medicul oncolog.

Cancerul pulmonar este o boala care se diagnostichează cu dificultate și adesea la momentul diagnosticului este deja în stadiu metastazat. Este posibil ca tumora din plaman să nu determine nici un simptom în regiunea pieptului, însă ea se poate însoți de alte simptome care va determina pacientului să se adreseze medicului, dacă prezintă, în mod repetat, următoarele simptome:

  • tuse
  • sputa cu sange
  • dispnee
  • durere
  • pneumonii sau bronsite repetate
  • oboseala
  • lipsa poftei de mancare si scadere in greutate
  • raguseala
  • transpiratii ale fetei si gatului

Aflați mai multe despre cancerul pulmonar, despre simptome, diagnostic și tratament de la dr. Paul Kubelac, medic specialist oncolog, și dr. Andrei Roman, medic specialist în radiologie și imagistică medicală, de la Institutul Oncologic ”Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca.

În lumea medicală, luna noiembrie este dedicată conștientizării publice asupra cancerului bronho-pulmonar.

Emisiune realizată cu sprijinul Roche România.

banner