Furați de febra aurului, la Roșia Montană

0

În acest weekend, hai să ne lăsăm furați de…febra aurului. Te invităm să descoperi Munții Apuseni, cei purtători de aur, mai exact zona Roșia Montană. Pregătește-te, începe România via Wens!

Roșia Montană este o localitate minieră din inima Munților Apuseni, cunoscută mai ales datorită bogățiilor sale naturale. A fost înființată ca oraș minier de către romani, în timpul domniei lui Traian. Așezată pe galerii miniere romane, vechi de peste 2000 de ani, și pe cel mai mare zăcământ de aur cunoscut din Europa, Roșia Montană atrage și acum vizitatori care caută alte comori.

Odată ajunși la destinație, descoperim cele mai cunoscute puncte de atracție ale zonei: o plimbare cu mocanița pe traseul Abrud – Câmpeni, o vizită rezervația naturala Detunatele, traseul de drumeții din zona localității Bucium, precum și Muzeul Buciumanilor din comuna Bucium.

În Roșia Montană se găsesc cinci biserici, declarate monument istoric. În Piața Veche se află biserica romano-catolică, care formează un tot unitar cu cea reformată și cea unitariană. Pe raza comunei Roșia Montană se află două situri geologice protejate, declarate monumente ale naturii: Piatra Corbului și Piatra Despicată.

În subsolul Roșiei Montane se găsesc zeci de kilometri de galerii, realizate prin metode miniere tradiționale. Unul dintre cele mai importante puncte de atracție din zonă sunt Galeriile Romane, care se întind pe șapte kilometri, sunt unice în lume prin lungime și gradul de conservare.

Duși cu trenul

Pentru a pătrunde în mină trebuie să cobori 157 de trepte. Pe lângă galerii, nu rata complexul muzeal, care este împărțit în 3 secțiuni: Mina Alburnus Maior, Muzeul Mineritului şi Curtea Minei. După ce am vizitat galeriile și muzeul, pornim la pas pentru a descoperi împrejurimile localității. În zonă se întâlnesc multe lacuri, fiecare purtând un nume: Tăul Mare, Tăul Țarinii, Tăul Cornei sau Tăul Brazi. Pe lângă tăuri, în zona se mai poate vizita și Piatra Corbului, Vârful Rotunda (cel mai înalt din zonă) și fosta Carieră Cetate, una dintre cele mai mari mine la suprafață din România. Toate aceste trasee se pot parcurge și cu bicicleta. Ți-am promis o călătorie cu mocănița: traseul cuprinde localitățile Abrud, Gura Roșiei, Cărpiniș și Câmpeni. Aceasta porțiune de drum este doar o mica parte din fostul traseu al Mocaniței – unul foarte spectaculos, de-a lungul Văii Arieșului – care se întindea pe o distanță de aproximativ 94 de kilometri.

Detunatele și Muzeul Muciumanilor

Mai facem o oprire, la Bucium, cu atracțiile sale Detunata Goală, lipsită de padure, și Detunata Flocoasă, care și-a luat numele de la vegetația cu care este acoperită.
Nu putem pleca din Bucium fără să vizitam Muzeul Buciumanilor. Acest muzeu pune in valoare tot ce are mai frumos traditia și cultura care ține de principala preocupare a oamenilor de aici, mineritul.

În speranța că ți-a plăcut periplul prin țara aurului, te invităm să descoperi și alte locuri deosebite din România, pentru că frumusețea lor NU este doar î ochii privitorului. Descoperă România via Wens!