Filosoful si dizidentul ungar G.M. Tamás a declarat intr-un interviu acordat Via Cluj TV ca nu exista in acest moment in Romania forte civile sau politice care sa-l forteze pe Liviu Dragnea sa se retraga din fruntea statului. Vorbind despre marile proteste din Romania, G.M. Tamás sustine ca aceastea nu au avut program politic. El crede ca in Romania, dupa caderea lui Dragnea, criza va se va formula in alti termeni, la fel ca in alte state europene. Pentru ca, pe fond, ne confruntam cu mari probleme ale arhitecturii internationale si, inevitabil, Romania ca si tarile din jur, vor fi afectate.
O persoana in calea normalitatii?
G.M. Tamás spune in emisiunea moderata de Raul Chis ca “in Romania, cel mai mare obstacol in calea unei guvernari conservatoare cat de cat normale este o singura persoana: Liviu Dragnea”.
“Dragnea daca s-ar fi retras din politica ar fi rezolvat cele mai multe probleme tehnice si logistice ale guvernarii. Nu ar fi facut Romania un mare pas inainte, dar o normalitate ar fi existat. Dar domnul Dragnea nu poate sa se retraga. Si nici nu exista forte in opinia publica si in viata politica care intr-o situatie normala l-ar forta sa plece”, subliniaza G.M. Tamás.
Apar argumente de genul: “De ce sa plece el, exista oameni si mai rai” – rational vorbind, argumentatia este la un nivel de gradinita”, spune domnul Tamás.
Proteste fara program: “Va rog, domnilor politicieni, nu fiti criminali!”
Intrebat daca va rezolva strada ceva, filosoful a comparat situatia politica din Ungaria cu cea din Romania:
“In Ungaria, spre deosebire de Romania, si asta e o noutate, protestele au un program. Este o reforma fundamentala a dreptului muncii si apar revendicari de drept de stat, limitate, concrete, dar posibil de indeplinit.
Ce-a vrut acea serie de proteste la Bucuresti? Fara penali in functii publice? Dar asta deja este in legi. Daca legea este incalcata asta nu poate fi schimbat printr-un protest exterior. Poate fi schimbat printr-o modificare legala si jurisprudentiala foarte profunda care poarta numele de revolutie. (…).
Dar sa spui “dragii mei, fiti onesti!”…Asta era marea lozinca a protestului. Va rog, domnilor politicieni, nu fiti criminali!…Nu merge! Era o revendicare morala, corecta, cinstita, sunt de acord, sigur, insa apolitica.
Adica cum se poate ca partidul domnului Dragnea, un partid intre centru stanga si extrema dreapta, dracu stie unde se afla, totusi un partid major care are un electorat imens, deci oamenii acestia ar avea o responsabilitate oarecare fata de proprii votanti. Si nimeni nu pare sa implementeze principiul acesta cel mai elementar al unui sistem parlamentar (fara penali in functii publice – n.red.)”, spune G.M. Tamás.
In opinia filosofului, daca Dragnea ar fi plecat acum doi ani, ar fi rezolvat ceva. “Acum probabil nu mai conteaza. Toate statele se darama. Care sunt cauzele concrete devine relativ indiferent. Problema Dragnea-Iohannis se va uita in cateva luni, dar criza se va formula in alti termeni”, anticipeaza domnul Tamás.
Redusi la tacere
“Acelasi lucru in Ungaria. Inainte cu cateva saptamani, Viktor Orban aparea in ochii intregii lumi ca un tactician politic de geniu. Ce spune acum? Nu stie ce sa spuna.
Prima oara in 30 de ani, tace. Ce-a facut cand au inceput protestele (impotriva Legii sclaviei – n.red.? S-a dus in strainatate”, spune G.M. Tamás.
La fel, Dragnea a fost in vacanta in timpul ceremoniei de preluare a preşedinţiei Consiliului UE, eveniment care a avut loc la Bucuresti.
Profestiile lui G.M. Tamás: “Arhitectura internationala se duce dracului”
“Sistemul capitalismului liberal si parlamentar se darama, federalimsul european, alianta NATO se darama din cauza Americii, Trump este impotrivia NATO, uraste UE, e prima oara dupa al doilea razboi cand SUA este un dusman declarat al UE”, crede G.M. Tamás.
El atrage atrentia ca toate organizatiile internationale isi vad legitimitatea redusa: ONU, Consiliul Europei, America pleaca de la UNESCO, pleaca din tratatul mediului (Acordul de la Paris privind schimbările climatice n.red.), din acordul nuclear cu Iranul, mai nou SUA si-au suspendat participarea la Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), gest urmat la scurt timp de Moscova.
“Toata arhitectura internationala se duce dracului sub ochii nostri. (…) Suntem in mijlocul unei catastrofe imense, a unei crize mai mari decat in 1989, pentru monent, slava Domnului, nesangeroase. E sfarsitul iluziilor”, spune G.M. Tamás.
“Ce spune industria bancara, ce spun institutiile internationale? Nimic. Habar nu au. E neputinta. Alunecare spre neant. Cum spune internationala: nu exista nici rege, nici zeu care sa ne salveze. Solutia vine de la oamenii fara putere. De la popor, in termeni demodati. Poporul inseamna populatia fara putere si fara avere. Acesti oameni trebuie sa gandeasca ei, nimeni nu va gandi in locul lor. Politicienii nu sunt in stare, expertii politici si economici nu sunt in stare. Institutiile internationale sunt pe cale de disparitie. Atunci, care este resursa? Noi insine. Atat”, incheie G.M. Tamás.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: