Dan Clinci, coordonator regional PLUS, despre sansele ALIANTEI 2020 USR PLUS si despre “renuntarea la proprietate”

0

Coordonatorul regional al PLUS, Dan Clinci, a explicat la Via Cluj TV, in emisiunea lui Raul Chis, de ce nu este in regula faptul ca Biroul Electoral Central a respins protocolul de constituire a alianţei electorale “Alianţa 2020 USR PLUS”. Dan Clinci a vorbit si despre ideea controversata a colegei sale de partid, Oana Bogdan, privind “renuntarea la proprietate”.

Dupa cum stiti, cererea de admitere a protocolului USR PLUS a fost formulată de Dan Barna şi Dacian Cioloş. BEC a sesizat ca cei doi nu au calitatea de reprezentanţi ai USR şi, respectiv, PLUS. Nu in registrul partidelor. Acolo, figureaza inca preşedinte al USR Nicuşor Dan iar al PLUS, Raluca Daneş. Intrebarea emisiunii: de ce nu au depus ultimii doi cererea la BEC?

Acuzatii si conspiratii

Dacian Ciolos a declarat ca Biroul Electoral este manevrat politic de către PSD-ALDE care ar dori sa impiedice USR-PLUS sa candideze impreuna la europarlamentare.

Dan Clinci sugereaza acelasi lucru. El a explicat ca dupa ce au fost alesi presedinti de partid, atat Dan Barna cat si Dacian Ciolos au notificat Tribunalul Bucuresti pentru a face modificari in registrul partidelor politice. In urma contestatiilor, operarea acelor modificari nu a avut inca loc.

“Notoficarile au fost depuse dar au fost contestate. Este un proces care e in derulare – orice om cu glagorie (minte – n.red.) ar fi spus “dom’le, astia sunt presedintii partidelor, chiar daca nu in registru, asa ca trebuie gasita o solutie pentru a nu invalida o alianta hop si-asa, decat daca nu ai o misiune”, spune Dan Clinci.

Ideea renuntarii la proprietate

Coordonatorul regional al PLUS s-a referit si la declaratia controversata a Oanei Bogdan.

Lider PLUS, ea a fost numită de Cioloș ”roata motrice” a partidului. Ulterior, Oana Bogdan a postat pe Facebook cateva idei care au starnit un val de critici la adresa propriei persoane dar si a partidului.

”Cred că un pas important al omenirii va fi cel al renunțării la proprietate. Când nu vor mai exista teritorii care să aparțină unui om, trib, neam sau corporație, vom reuși să conviețuim armonios pe planeta Pământ. Eu am încredere că acest lucru se va întâmpla în timpul vieții mele”.

Intr-un interviu acordat unei publicații belgiene, Oana Bogdan duce mai departe ideea utopica: ”Aș desființa agricultura și nu aș domestici animalele. Cred că am fi oameni mult mai buni dacă, în calitate de descendenți ai vânătorilor și culegătorilor, nu am avea proprietăți și am trăi în grupuri în loc de cupluri”. Fusese intrebata de catre jurnalistii belgieni ce ar schimba la trecut daca ar avea aceasta putere.

In secunda doi, internetul e explodat. Multi s-au declarat socati de ideile vehiculate de reprezentanta unui partid care vrea sa guverneze Romania si, firesc, au vrut sa afle daca partidul sustine astfel de idei. Iar Dacian Ciolos nu s-a delimitat de afirmatiile colegei sale. Dimpotriva. A aparat-o.

“Nu este în regulă modul în care a fost interpretată de unii, inclusiv în presă. Oana Bogdan este un antreprenor de succes, care a valorificat propietatea privata și își pune problema modului în care resursele pe care le avem de gestionat ca societate le putem gestiona colectiv, în comun. Si responsabilitatea pe care o avem ca cetățeni, dincolo de familie și dincolo de cupluri, pentru a lucra în comun pentru binele societății”,a spus Dacian Ciolos.

Si Dan Clinci a interpretat textul respectiv in apararea emitentei.

”Eu am sa incerc sa explic fara sa am niciun fel de pretentie ca voi fi inteles, nu din cauza faptului ca sunt criptic, ci din cauza faptului ca Oana pune pe masa niste concepte care fac parte din ceea ce inseamna previzionare societala. Unul din lucrurile care au fost incurajate la scara mondiala e sharing property. Tot ce e bun societal, bunurile care participa la viata comuna a societatii, masina e un bun exemplu, ar trebui sharuite. (…) Greseala Oanei e ca a pus pe masa niste concepte pe care doar daca studiezi le intelegi. Faptul ca ea le transpune ca un raspuns pe Facebook a fost o greseala pentru ca exprimarea e prea abrupta pentru a nu duce direct la ideea ca e vorba despre abolirea propietatii”, a spus Dan Clinci.