Galeria Casa Matei găzduiește trei expoziții ale absolvenților UAD – Află când

1

Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca și Galeria Casa Matei prezintă, în mod excepțional, trei expoziții semnate de Mara Cucu (Pictură, MA, II), Darius Iova (Foto-Video PCI, MA, II) și Gabriela Leu (Sculptură, MA, II). Vernisajul cu numărul doi de pe agenda competiției de proiecte expoziționale individuale “EXPO MARATON 2024” va avea loc marți, 14.05.2023, ora 19:00.

Proiectul Kenopsia face referire la obiecte familiare, aflate într-un spațiu imaterial
și atemporal. Acest proiect reprezintă legătura cea mai sinceră pe care Mara Cucu o are
cu tipul de pictură de care s-a înconjurat. Artista recunoaște că “Alegerea acestui subiect
și a acestei teme a venit separat de intenția mea.

Ea există de una singură și ușor, ușor s-a apropiat de mine, ca și cum ar avea propria rațiune și se joacă cu percepția mea. Am încercat să îmi detașez propria identitate de acest proiect, gândindu-mă că pot picta ceva separat de mine, când, de fapt, întregul estetic pe care îl aduc în fața publicului este doar o altă reprezentare a percepției mele”.

Darius Iova la rândul său spune că proiectul său redă interesul tot mai mare pe
care îl manifestă pentru felul în care oamenii păstrează obiectele în memorie, lucrările
sale reprezentând “recontextualizarea obiectelor care compun spațiile în care locuim,
obiecte cu care ne întâlnim zi de zi și schimbarea percepției asupra lor prin simpla
reducție a acestora la culoare și lumină.

Tot acest experiment se întâmplă având ca punct de pornire cele mai simple elemente ale limbajului fotografic, lumina și culoarea și reflectă cercetarea felului în care fotografia în sine poate să forțeze limitele exprimării rezultând în imagini cu anumite rezonanțe emoționale”.

Prin proiectul său Lamium Purpureum, Gabriela Leu dorește să atragă atenția asupra unor prejudecăți și stereotipuri care ghidează trans generațional multiple perspective sociale în privința etnicilor romi.

“De cele mai multe ori hoția este endemic asociată ca fiind o trăsătură specifică a etniei rome. De aici, am ales să răspund vizual subiectului prin intermediul unei instalații interactive care conține un element surpriză, ce sper să extragă o reacție ludică din public, dar totodată să ghideze la conștientizarea frumuseții tradițiilor romilor. Proiectul poartă denumirea științifică Lamium Purpureum pentru a adăuga o notă de mister și de sensibilitate subiectului” spune artista.

Marele premiu al competiției din acest an va consta într-o vizită de documentare la Bienala Internațională de Artă Contemporană de la Veneția și se va desemna pe baza
voturilor publicului.

Galeria Casa Matei vă așteaptă să participați la evenimentele lunii mai și să decideți câștigătorul marelui premiu.