Gheorghe Șincai va fi reînhumat simbolic în Râciu, în 16 mai

0

Marele cărturar român, Gheorghe Șincai, un ilustru exponent al Școlii Ardelene, va fi reînhumat simbolic în satul natal, Râciu, după ce o urnă funerară a fost adusă în țară din satul slovac Svinica. Acolo a murit marele intelectual, care s-a retras la bătrânețe pe moșia unora dintre elevii săi din tinerețe, membri ai familiei nobiliare Wass.

Urna lui Gheorghe Șincai conține pământ din cimitirul din Svinica, acolo unde a fost înmormântat acest exponent al Școlii Ardelene. Cimitirul a fost bombardat în mai multe rânduri, iar locul exact unde s-a aflat mormântul său nu mai poate fi găsit pe teren. Conducerea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, în calitate de cult căruia i-a aparținut Gheorghe Șicai, a stabilit programul spiritual ceremoniei de reînhumare, care va avea loc în data de 16 mai, însă la ceremonie sunt bineveniți oameni de toate confesiunile, religiile și etniile. Organizatorii manifestărilor sunt Primăria și Consiliul Local Râciu.

Data de 16 mai pentru reînhumarea lui Gheorghe Șincai a fost aleasă din trei motive. Primul este acela că este imediat după comemorarea Adunării Naționale de la Blaj, din 15 mai 1848, precum și imediat după Ziua Independenței, proclamată în 10 Mai 1877. De asemenea, este și în apropierea aniversării unui an de la vizita în România a Papei Francisc. În 16 mai, ierarhii greco-catolici, ierarhi ortodocși, precum și personalități ale mediului academic se vor reuni la Râciu, pentru a participa la o liturghie oficiată în curtea școlii din comună, spune preotul greco-catolic Toader Dulău. În spirit ecumenic, sunt binevenite toate confesiune creștine, iar dacă vor fi necreștini care vor să îi aducă un omagiu marelui cărturar, și ei vor fi bineveniți.

După slujbă, racla lui Gheorghe Șincai va fi așezată pentru totdeauna în biserica greco-catolică din Râciu. Însă membrii comunității locale vor să îi reconstruiască și casa, din care mai există doar niște ruine, în zona cunoscută sub numele La Grecu. Aceasta va fi un muzeu care va îmbina istoria cu tehnicile digitale moderne, spune consilierul local Ciprian Belean.

Gheorghe Șincai a fost unul dintre cei mai importanți cărturari din prima generație a Școlii Ardelene. A fost filolog, istoric, traducător și preot greco-catolic. A studiat în Târgu-Mureș, Cluj, Bistrița, Blaj, Viena și Roma. A contribuit masiv la dezvoltarea învățământului românesc din Transilvania.

Mai multe detalii, în emisiunea România Via Cluj, moderată de Claudiu Pădurean.

banner